Брже решавање молби за азил у Канади

Kанадски министар за имиграцију Џејсон Кени најавио је да Канада проширује листу земаља из којих ће азиланти имати право на бржи процес решавања молби за азил. То ће обезбедити бржу заштиту правим избеглицама, док ће они чији су захтеви одбијени бити брже одстрањени из Канаде.

Канада проширује листу земаља из којих ће азиланти имати право на бржи процес решавања молби за азил, најавио је у Отави канадски министар за имиграцију Џејсон Кени (Јасон Кеннеy).

"Бржа обрада захтева за азил из генерално сигурних земаља порекла обезбедиће бржу заштиту правим избеглицама, док ће они чији су захтеви одбијени бити брже одстрањени из Канаде", изјавио је министар Кени.

Реч је о листи сигурних земаља које именује канадска влада, а које сматра демократским земљама са државном заштитом, земљама које имају активне организације за заштиту људских права и у нормалним околностима не "производе" избеглице.

На листи од 35 привилегованих земаља од јуче су и Швајцарска, Норвешка, Исланд, Израел (укључујући Газу и Западну обалу), Мексико, Јапан, Аустралија и Нови Зеланд.

Таква листа први пут је уведена у децембру прошле године и на њој су, како је наглашено у новом саопштењу, "већина земаља Европске уније, Хрватска и САД".

Осим Хрватске, из бивше Југославије на листи сигурних је још само Словенија.

Азиланти из сигурних земаља имаће право да буду саслушани у року од 30 до 45 дана, а остали у року од 60 дана. Подносиоци захтева за азил из "повлашхене" групе моћи ће да се жале Федералном суду ако њихов први захтев за азил буде одбијен.

Канадска влада очекује да ће овим и другим мерама заштите свог имиграционог система уштедети најмање 1,6 милијарди долара на нивоу провинција и територија намењених за социјалну помоћ и образовање новодошлих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи