Измене закона о држављанству Аустрије

Влада Аустрије би у наредним данима могла да расправља о изменама Закона о држављанству Аустрије. Спорна тачка преговора је ниво знања немачког језика као предуслов за раније добијање држављанства.

Промене Закона о држављанству Аустрије, о чијим детаљима још преговарају коалициони партнери Социјалдемократска странка (СПО) и Народна партија Аустрије (ОВП), могле би већ наредних дана да се нађу на влади.

Социјалдемократска странка се заложила за олакшице по овом питању, што је по свему судећи прихваћено од стране коалиционих партнера. О неким тачкама је постигнута сагласност, тако да ће држављанство после шест година у Аустрији моћи да добију они који су у овом периоду радили, плаћали порез и дохотке и који нису примали социјалну помоћ.

За стицање држављанства након шест година је неопходно знање немачког језика на нивоу матуре (Б2).

За оне који знају немачки језик на нивоу Б1 постоји могућност да након шест година стекну аустријски пасош. Наиме уз начелне услове морају да прикажу да су три године волонтирали у некој од организација попут ватрогасаца или Црвеног крста.

Уколико кандидат не може да прикаже знање немачког језика на нивоу Б1 и у том периоду није радио волонтерски, мора као до сада да поднесе захтев тек након десет година боравка. Услови за стицање држављанства у том случају су некажњавање, способност да се сам издржава и положен тест за држављанство.Изузетака ће бити код људи са хендикепом или тешким здравственим ограничењима, који ће имати право на стицање држављанства и уколико нису испунили све критеријуме.

Такође је усаглашено и то да ванбрачна деца убудуће могу да добију држављансто и када је отац Аустријанац. До сада је то било могуће само уколико је мајка аустријски држављанин.

Оно о чему остаје да се преговара је тачна дефиниција "осигураног животног издржавања".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи