Услов хиљаду стручњака

Инвестиција компаније из Уједињених Арапских Емирата зависи од тога да ли ће Србија моћи да обезбеди 1000 стручњака за високе технологије. Инжењера природних и техничких наука већ одавно нема на тржишту рада у Србији. Највећи број стручњака после завршених факултета одмах добијају посао, у земљи, али чешће у иностранству. Има ли прилике за повратак?

После потписивања предуговора са компанијом "Мубадала" из Уједињених арапских емирата о градњи фабрике чипова у Србији, на дневни ред је дошло питање да ли Србија има кадрове за високе технологије. Они се школују на четири државна факултета у Београду у Новом Саду и Нишу и углавном их нема на тржишту рада.

Да ли ће бити реализовано велико улагање партнера из УАЕ и саграђена фабрика за производњу чипова у Србији зависи од тога да ли имамо довољно адекватног кадра за технологије најновије генерације. Потребно је да наша страна обезбеди око 1000 инжењера за овај подухват.

Компанија "Мубадала" већ има две овакве фабрике у Сингапуру и Немачкој, а у Америци је у изградњи.Само за обезбеђивање научне инфраструктуре ове фирме уложено је око милијарду долара. Отварање фабрике у Србији подразумеваће и интензивну сарадњу са нашим факултетима из области природних и техничких наука.

На Електротехничком факултету образују се студенти на 7 смерова и сви су за високе технологије. На Тржишту рада скоро да их нема, сем неколицине оних који су се школовали за рад у индустрији.

Ових дана представници Владе обилазе факултете са циљем да сазнају да ли можемо да обезбедимо довољно стручњака за будућу фабрику чипова.

"Развој и улагања у информационе и остале високе технологије је један од приоритета Владе Србије, а ово би била убедљиво највреднија инвестиција код нас од чак 4 милијарде долара. Друга адреса у потрази за инжењерима је ФОН где се образују кадрови за информационе технологије и софтверско инжењерство. Такође део потребног стручног кадра школује се и на физичком и на хемијском факултету", Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета.

"Због изузетно брзог развоја нових технологија, већина земаља ће наредних година битно изменити структуру запослених. Потреба за стручњацима за информационе технологије биће све већа, док ће се смањити број радника ангажованих на једноставних пословима", Милан Мартић, декан ФОН-а.

Ово захтева и брзу измену система образовања, а за наш се већ годинама прича да је застарео.

Што се тиче фабрике чипова њих у свету има само неколико и пред нама је до сада најтежи образовни и научни испит. Компанија Мубадала ни у својој земљи није изградила овакву фабрику јер се испоставило да нема довољно адекватних стручних кадрова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи