Бал на Сени

Седми Светосавски бал у оквиру Дана Светосавља у Паризу одржан је и ове године на броду на Сени. Организатори су Савез Срба Француске и Асоцијација Омнибус. Бал је окупио Србе из целе Европе, госте из матице, дипломате и пријатеље Французе.

У Француској живи око 120 хиљада наших људи, од којих око 80 хиљада у Паризу. Многи од њих труде се да сачувају обичаје и традицију своје земље и да на специфичан начин обележе важне датуме и догађаје из прошлости. Тако је било и ове године на традиционалном Светосавском балу који је одржан у оквиру Дана Светосавља.

Седми Светосавски бал који се традицинално одржава на реци Сени почео је Светосавском химном и подсећањем на живот и рад српског просветитеља. У публици су били угледни гости, Срби који живе и раде у Паризу, дипломате, али и пријатељи Французи са жељом са сазнају више о овом српском обичају.

У музичком делу програма учествовали су балски оркестар Петра Гојковића и Ноела Рајчић из Париза, и гости из Србије, групе Ренесанс и Гарави сокак.

„Сена има неки темперамент и она је женско, а Дунав доживљавам као мушку реку" каже Бане Крстић из Гаравог сокака и додаје да је певајући на Сени о Дунаву, размишљао о могућој љубави две реке.

Француска шансоњерка Лора Прешак каже да воли и познаје Србију, а зна и неке песме на српком језику.

Атмсофера на балу је из године у годину све боља, преноси репортер Јутарњег програма, а значај оваквог догађаја за српску заједницу у Паризу је неизмеран. Осим тога овај догађај окупља и дијаспору из других европских градова.

„Овакви догађаји окупљају дијаспору и нас из матице, а ми смо ту да овакве догађаје подржимо и да са њима поразговарамо", рекао је Растко Јанковић из Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије.

„Сваке године долазим на бал, позван сам већ два пута, а доћи ћу и следеће", каже један од гостију, Француз.

Светосавским балом задовољни су и организатори Савез Срба Француске и асоцијација Балкан Омнибус.

„Мислим да смо и ове године доказали да је наша култура све популарнија и у овом европском свету" каже Петар Гојковић, председник Одбора за културу асоцијације Балкан Омнибус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи