Уметничко редизајнирање Србије

У Бриселу је почело тродневно представљање "Миксера", фестивала који окупља младе дизајнере из Србије и региона. Ради се о делу програма Сајма туризма који се ове недеље одржава у Бриселу а покровитељ манифестације је Привредна комора Србије.

На сајму туризма који се ове недеље одржава у Бриселу синоћ је публици представљен пројекат: „Serbia in Redesign: Mixer & Guests" - представљање "Миксер" фестивала и потенцијала српске креативне индустрије. Отварању рекапитулације "Миксера" у бриселском Прес Клубу су присуствовали амбасадорка Србије у Белгији, Весна Арсић и известилац Европског парламента за Србију, Јелко Кацин.

Несвакидашњу прилику да у срцу Европске уније представи своје досадашње резултате у развоју српске креативне индустрије, организација "Миксер" добила је захваљујући позиву Привредне коморе Србије - представништва у Бриселу након успешног "Миксеровог" наступа у Српском културном центру у Паризу у септембру 2012.

„Жеља нам је да бриселској публици представимо "Миксер" фестивал, који је последње четири године, од свог настанка, стекао углед веома успешног фестивала дизајна и креативних потенцијала земаља екс-Југославије, па и читавог Балкана", каже Гордана Зрнић, директорка представништва Привредне коморе Србије у Бриселу, и иницијатор пројекта „Serbia in Redesign: Mixer & Guests" (Србија у процесу редизајнирања: Миксер & гости").

„Циљ пројекта је да у години у којој очекујемо отварање преговора Србије са ЕУ, европској јавности представимо аутентични креативни потенцијал Србије и вредности које она има и може да понуди Европи", додаје Зрнић која наглашава стратешку улогу националних креативних индустрија у економском позиционирању нових чланица ЕУ, као и значај иновативних пројеката за развој читавог региона.

Осим активности "Миксер" фестивала, током догађаја у Бриселу биће представљена и Савамала, веома значајан кварт за историју савременог Београда који је данас, упркос ексклузивном изласку центра града на реку, видно занемарен, угрожен тешким теретним саобраћајем, а његова вредна архитектонска здања девастирана небригом. „Организација "Миксер" је, избором Савамале за место одржавања фестивала и адресу свог новог креативног центра „Mixer House", ревитализацију овог дела Београда ставила у фокус српске и међународне јавности. Из тог разлога очекујемо да би овај догађај могао да заинтересује и европске инвеститоре", објашњава Зрнић.

Поред основног програма - изложбе "Млади дизајнери Балкана" ("Young Balkan Designers") и „Савамала - Креативна четврт" ("Savamala - Creative District"), као и низа предавања и презентација са акцентом на креативност и нове стваралачке гласове Србије, у Бриселу ће током пет дана гостовања бити представљени и туристички потенцијали Србије, као и један број српских компанија које су освојиле значајна европска признања у области иновација.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи