Савиндан у Америци

Школска слава Свети Сава прослављена је свечано у српским заједницама широм Америке и Канаде. Главна прослава је одржана у сали манастира Нова Грачаница у Чикагу, у центру новограчаничке средњозападне америчке епархије.

Поводом Савиндана у сали манастира Нова Грачаница у Чикагу организован је свечани ручак ком је присустовало више стотина људи. Била је то и овога пута кулминација вишенедељних припрема и проба у којима су учествовала деца али и њихови родитељи захваљујући чијем труду је ова манифестација и била тако успешна.

Програм је почео уз химну "Боже правде " и песму о Светом Сави. Свечаност је настављена уз дечије рецитације, певање и фолклорне игре најмлађих чланова али и оних који су пред завршетком средње школе.

"Велика група има игре са Косова, игре из Босилеградског крајишта, сада тренутно учимо игре из околине Пчиња, а имамо и игре из Србије и Мачве" представила је репертоар КУД-а „Грачаница" из Чикага, Драгана Здрале, кореограф.

Прослави у сали манастира Нова Грачаница присуствовала је и делегација из Париза, из тамошње цркве Свети Сава, предвођена Станом Билбијом, председницом Свесрпске заједнице Француске.

"Прошле године смо били на Светосавском балу код браће Срба у Бечу, позвало нас је Културно друштво Срба из Беча. Тада смо донели одлуку да ове године дођемо у Чикаго. Договор је испуњен" каже Стана Билбија.

Опширнији извештај о прослави славе Свети Сава у Америци али и остале актуелности из српске дијаспоре, погледајте у оквиру "Српске разгледнице из Америке" у суботу, 2. фебруара, од 21 сат, на Сателитском програму РТС-а.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи