Светосавски бал у Бечу

У Бечу је одржан 16. Светосавски бал чиме наставља да се негује традиција српских балова у престоници Аустрије, дуга готово два века. Пошто је Беч у свету познат као град балова а Срби својим Светосавским балом дају допринос слици аустријске престонице, и српски бал је уврштен у балски календар Аустрије.

Програм свечаности, у организацији Аустријско – српског друштва,  започео је Светосавском химном коју је отпевао оперски певач Ненад Маринковић уз пратњу пијанисткиње Јоване Мисаљевић.

У име владике Иринеја Буловића, а у присуству председника Аустријско – српског друштва Марка Стијаковића, славску свећу је упалио протојереј ставрофор Петар Пантић, архијерејски намесник Српске православне цркве за Аустрију.

У наставку је уследило неизоставно извођење српског квадрила који је ове године извела Јована Мисаљевић. Током програма је наступила и сопран Александра Миловановић, која је извела арију из Пучинијевих „Боема“. Ненад Маринковић, члан и солиста хора „Арнолд Шенберг“, извео је песму „На ноћишту“.

Српско културно – уметничко друштво „Карађорђе“ из Беча је извођењем градских игара из Србије подсетило на балове ондашњег Београда који су носили бечки гламур али и српску посебност.

Ни овогодишњи бал се није могао замислити без делића бечке традиције и дебитанткиња и дебитаната који по први пут долазе на бал и самим тим званично улазе у свет одраслих. Ове године то су били чланови плесне школе „Black&White“ који су извели традиционалну кореографију балског отварања.

Сам бал отворен је поруком „Нека буде бал“ а звуци ансамбла „Даница“ из Салцбурга са Зораном Шијаковићем на челу попунили су плесни подијум. Специјални гости овогодишњег балског програма били су Огњен Радивојевић и Неша Галија.

Шеснаестом Светосавском балу у Бечу присуствовао је велики број српских студената у Бечу као и представници аустријских институција и дипломатског кора.

Балу су присуствовали и Милорад Симић, лични изасланик и саветник председника Србије Томислава Николића, и директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, др Славка Драшковић. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи