Ретроспектива поезије Чарлса Симића

Велика ретроспектива поезије америчког песника српског порекла Чарлса Симића објављена је у издању америчке куће "Хоутон Мифлин Харкурт". "Нове и изабране песме (1962-2012)", по избору аутора, прате његов опус од раних песама и првих књига до стихова који се још налазе у рукопису.

Велика ретроспектива поезије Чарлса Симића, једног од водећих савремених светских песника, објављена је у издању америчке куће "Хоутон Мифлин Харкурт", саопштио је Симићев српски издавач "Архипелаг".

У репрезентативној и обимној књизи "Нове и изабране песме (1962-2012)", у избору аутора, прати се његов опус од раних песама и првих књига до стихова који се још налазе у рукопису.

"Током више од 50 година Симић је учинио широко познатим своје бриљантне и иновативне песничке слике, сардоничну духовитост и властити аутентични глас. У овој књизи он је у сажетом облику представио свој животни опус, при чему је комбиновао неке од најбољих раних песама са каснијим остварењима, укључујући велики број измена у раније објављеним песмама и 17 нових песама", наглашава амерички издавач.

Симић црпи инспирацију из низа извора, од непоновљивости обичног живота до америчког блуза, од фолклорног наслеђа до породице и рата. Доследне у својој узбудљивости и неочекиваности, скоро 400 песама у овој књизи представљају једног од најзначајнијих и најоригиналнијих америчких песника, истичу у "Хоу тон Мифлин Харкурту".

Велике ретроспективе своје поезије Симић има и на другим језицима. Пре две године "Архипелаг" је објавио избор његове поезије "Ишчекујући пресуду" у преводу десетак преводилаца, а неколицину песама превео је сам Симић.

Критичар "Лос Анђелес тајмса" оценио је да је Симић "мајстор, владар свог ексцентричног краљевства узбудљиве синтаксе и аутентичних увида", а "Њујорк тајмс бук ривју" да је само "неколико савремених песника толико утицајно или непоновљиво као што је Чарлс Симић".

"Архипелаг" је раније објавио Симићеву књигу есеја "Алхемија ситничарнице", а сада припрема избор из новијих есеја у којима се он бави књижевношћу и културом, а често и изазовним питањима савремене политике и друштвених процеса.

Чарлс Симић je био гост Београда и издавачке куће Архипелаг у мају 2011. године. Интервју који је тада дао за Радио-телевизију Србије можете погледати овде.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи