Изложба икона у Словенији

У Словенским Коњицама је 19. јануара отворена изложба православних икона поводом 1700 година Миланског Едикта. Изложена су дела два уметника - Душана Нешковића из Србије и иконописца Алимпија Кошаркоског из Македоније. Изложба ће бити отворена до 20. фебруара.

У Словенским Коњицама у Словенији отворена је 19. јануара међународна изложба православних икона поводом 1700 година Миланског Едикта.

Заједнички пројекат, изложбу православних икона, организовали су чланови Српско-словеначког хуманитарног културног друштва Сретење из Словенских Коњица и Српског културног друштва Штајерска заједница из Марибора, а свој допринос  су дали и представници држава-Сирије, Македоније, Србије и Словеније.

Изложба је посвећена сећању на цара Константина (рођен 274 године у Нишу) који је пре 1700 година, 313 године издао Едикт који омогућава сваком човеку право на верскоисповест и дозволио слободу хришћанске вере у Римском царству.

Изложба је такође посвећена екуменизму, који упућује на повезивање и слогу хришћана у целом свету и позива на дијалог са људима других вера и убеђења.

На изложби су представљене иконе два уметника - Душана Нешковића из Србије и иконописца Алимпија Кошаркоског из Македоније.

Аутор изложбе је Раде Бакрачевић, главни уредник Штајерских новости.

Отварању изложбе су присуствовали гости из Аустрије, Мађарске, Хрватске, Словеније и Македоније. Изложба ће бити отворена до 20. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи