Јачање веза у култури и образовању

Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске, данас су у Бањалуци склопили Меморандум о сарадњи. Овај документ ће допринети бољој сарадњи у области заштите културног наслеђа, унапређивању креативних индустрија и међусобних односа и сарадње између установа културе, уметничких удружења и културних стваралаца.

Министар културе и информисања Братислав Петковић и министар просвjете и културе Републике Српске Антон Kасиповић потписали су Меморандум о сарадњи између ова два министарства који ће важити до 2015. године. Циљ овог документа је промоција традиције, историје, културе, језика и писма Републике Србије и Републике Српске, као и сарадња у области очувања културног наслеђа и савременог културног стваралаштва и креативних индустрија.

„Ово је сасвим логичан корак када су у питању наше две земље и на овај начин се формално испуњава нешто што већ постоји - веза између Републике Србије и Републике Српске. Очекујем да ће потписивање овог Меморандума бити пример не само за регион, већ и за Европу, пре свега због помоћи коју Република Србија може да пружи Републици Српској у области кинематографије, а то је преношење искуства за лакши приступ европским фондовима на основу искуства са Еуримажом“ рекао је том приликом министар Петковић.

Меморандум обухвата сарадњу у виду едукације и усавршавања стручних занимања у области културе (нпр. у музејској делатности – реастауратори, конзерватори, итд), учешћа на стручним и научним скуповима и семинарима, подстицања сарадње академија уметности.

Министарства ће подржавати заједничко учествовање и сарадњу у оквиру међународних и фондова Европске уније и програма, као и других фондова. Полазећи од научног истраживања и технолошких иновација у области културе, нарочито дигитализације, подржаће стручна и научна истраживања у култури, истраживачки рад и унапређење рада установа и других субјеката у култури, са циљем да се допринесе што квалитетнијој размени искустава на пољу трансфера технологије.

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи