Две године помоћи на терену

"Помоћ самохраним родитељима који су избегла и интерно расељена лица" је пројекат који је у протекле две године реализован у организацији Савеза српске омладине из Шведске и Удружења "Јелек".

Пројекат "Помоћ самохраним родитељима који су избегла и интерно расељена лица" успешно је приведен крају саопштила је Ана Јовановић из Удружења „Јелек". Пројекат је подржала Шведска влада, а реализовали су га током 2011. и 2012. године Савез српске омладине из Шведске и Јелек као партнерске организација у Србији.

 

Вођа и аутор пројекта је Срђан Младеновић, председник Савеза српске омладине из Шведске, делегат Српског савеза из Шведске у Скупштини дијаспоре и Срба из региона.

Након две године рада на терену прикупљени су подаци о нивоу угрожености самохраних родитеља који су избегла и интерно расељена лица. Као најургентинији проблеми издвојили су се нерешени стамбени статус и незапосленост, стоји у извештају који је Ана Јовановић припремила за јавност.

Крајем 2011. и почетком 2012. као део пројекта створени су услови за формирање пет Удружење у пет градова Србије.

Регистровано је Удружење самохраних родитеља „Мајке - очеви - деца" из Смедерева, Удружење „Гнездо Ниш" из Ниша, Удружење самохраних родитеља „Зрачак" из Куршумлије, Удружење „Буба - Мара" Краљево из Краљева, Удружење „Ластавица" Крагујевац из Крагујевца.

Данас ова удружења броје преко 650 чланова, постала су видљива у локалним заједницама, чланови удружења успели су да остваре нека од својих права, новоснована удружења успела су да обезбеде бесплатну правну помоћ за своје чланове као и право на социјалне програме, док су поједини чак кроз активизам у удружењима успели да се запосле, наводи Ана Јовановић.

"Представници Јелека, али и Савеза Српске омладине одлазили су на терен да на лицу места сагледају проблеме и размотре могућа решења. Наилазили смо на оронуле куће, криве кровове, мајку која жели да избаци ћерку самохрану мајку са троје деце из стана, живот под свећама због неплаћеног рачуна за струју", каже Ана Јовановић и додаје да је Јелек у име угрожених лобирао за решавање проблема код локалних институција, повезивао новооснована удружења са другим институцијама и невладиним организацијама.

"Прича самохраног оца расељеног са Косова који је после смрти супруге доживео да му социјална служба понуди као решење давање деце у хранитељску породицу покренула нас је на израду посебног документа за покретање програма за финансијско оснаживање самохраног родитељаства у Републици Србији", каже Јовановић.

Самохрани родитељи који су избегла и интерно расељена лица су вишеструко дискриминисана категорија. Према анализи коју је Комесаријат за избеглице спровео 2008. године о положају избегличке популације самохрани родитељи су издвојени као једна од најугруженијих.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи