Милан Новаковић – олимпијска прича

Милан Новаковић, момак из Лондона, по писању онлајн магазина "Бritić" једини је Србин који је носио олимпијску бакљу уочи Олимпијских игара у Лондону овог лета. Он је врло посвећени спортиста и позван је да носи бакљу кроз Илинг (део Лондона) 24. јула 2012. године. Његова животна прича је, као изузетно занимљива, објављена у олимпијском промотивном материјалу.

Прича о Милану је прича о храбрости и одлучности. Он је рођен са "аномалијом на левој коронарној артерији ка плућној артерији", ретком срчаном маном која доводи до тога да лева страна срца прима крв у којој нема довољно кисеоника уместо уобичајене крви која је богата кисеоником. Тај недостатак кисеоника проузрокује одумирање срчаног мишића што доводи до срчаних напада.

У четвртом месецу живота Милан је имао две операције на отвореном срцу а у петој години имао је и трећу. Упркос слабости тела и боловима у грудима он је увек био одлучан да води нормалан и потпуно активан живот као и његов идентични, здрав, брат близанац.

Спортови којима се бави су трчање, бициклизам, тенис, хокеј (у којем је представљао Илинг на Лондонским омладинским играма 2005. године) и карате, у којем је освојио браон појас. Срчани удар који је доживео када је имао 17 година, захтевао је додатну операцију (која је трајала 23 сата), што је довело до компликације у којој је дошло до "одумирања" његове десне потколенице. Овакав развој догађаја Милана није уплашио и он је донео храбру одлуку да му се ампутира нога (2011. године). Био је одлучан да се врати својим главним спортовима користећи протезу, како би прикупљао новац за болнице у којима се лечио и како би помогао и инспирисао друге младе људе који су остали без ногу.

Како би прикупио средства трчао је половину маратона (брже него његов брат близанац) и возио бицикл од Лондона до Брајтона. Миланова отпорност на несрећу, одлучност да живи пун живот и снага воље да савлада препреке и помаже другима је истинска инспирација свима који су га упознали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи