Срећан број тринаест

Културно-спортска заједница Срба из Салзбурга је обележила тринаестогодишњицу рада и постојања. Тим поводом организовала је прославу под називом "13 година са вама". Специјални гост вечери је био КУД "Обилић" из Крњева, који је извео позоришну представу "Љубав на сеоски начин".

Културно-спортска заједница Срба из Салзбурга (КСЗС) је поводом тринаестогодишњице рада и постојања организовала прославу под називом "13 година са вама".

У празнично украшеној сали поред језера Wallerseе, присутни су у првом делу програма уживали у позоришној представи "Љубав на сеоски начин" у извођењу КУД-а "Обилић" из Крњева. Чланови овог друштва су овим свечаним поводом допутовали су из Србије, као гости Заједнице.

Културно-спортска Заједница Срба у Салцбургу основана је 1999. године као удружење српских грађана. Циљ оснивања Заједнице је био окупљање српске деце и омладине, а задатак секција неговање матерњег језика, очување културе и традиције.

Као чланови Савеза Срба у Аустрији учествују на свим традиционалним манифестацијама кровне организације. Својим учешћем, на Смотри културе, Видовданским спортским сусретима и Дечијем квизу знања доприносе самом значају наведених догађаја.

Захваљујући подршци Синдиката Аустрије и Радничке коморе града Салзбурга, били су и сами четири пута организатори наведених манифестација.

За изванредно постигнуте резултате у протеклих тринаест година, заслужни су чланови, руководиоци секција и само руководство Заједнице.

Освајана су прва места, звање свеукупног победника, ширен круг познанства и стварана нова пријатељства. Највећи успех протеклих година је тај што је кроз секције Заједнице прошао велики број српске деце и омладине који су научили нешто о култури своје отаџбине.

Добром сарадњом и учешћем на скуповима у организацији града Салцбурга, чланови КСЗС-а су на најбољи начин промовисали српску културу.

Када је била у могућности, Заједница се прикључивала хуманитарним акцијама. Као православни верници, бројни чланови су активно били укључени у прикупљање финансијских средстава за изградњу православних храмова у Салцбургу и Салфелдену.

Тако тринаест пуних година чланови овог друштва плету коло, преплићу српску игру, песму и реч да би је сачували од заборава и пренели онима који се у то коло ухвате. Приказујући другима богатство српске културе, уче младе да воле своје, како би поштовали и прихватили туђе.

"Била ми је част и задовољство да се дружим са вама, а пре свега са „нашом" децом. У вама сам стекао пријатеље, и веома драге особе којих ћу се радо сећати. Није увек све било лако, знате то и сами. Међутим када би неко тражио да поновимо ових 13 година, радо бих прихватио то управо због вас. Хвала Вама, хвала вашој деци, за све оне тренутке када смо се заједно радовали", обратио се присутнима председник КСЗС-а Ненад Шулејић.

У складу са тринаестогодишњицом рада, награђено је тринаесторо који су годинама својим залагањем доприносили остваривању циљева Заједнице.

Током програма прочитано је писмо подршке, које је Заједници упутио Милован Божиновић, амбасадор Републике Србије у Аустрији.

Прослави су присуствовали конзул Оливера Старчевић, Siegfried Pichler, председник Радничке коморе Салцбурга, Hannelore Schmidt, градска посланица СПО-а, Ђуја Бећиревић-Тешановић, члан управног одбора АК, Цветко Стојановић, председник месне заједнице Крњева, Драган Арсић, председник клуба „Опанак", Драган Иванковић, председник КУД-а „Обилић".

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи