Српски глас у румунском Парламенту

Савез Срба у Румунији позива све Србе да на предстојећим парламентарним изборима 9. децембра, гласају за кандидата Славомира Гвозденовића. Свакој мањини за парламентарног представника потребно је најмање 3500 гласова. Срби чине 0,1 одсто укупног становништва.

У Румунији ће 9. децембра бити одржати редовни парламентарни избори, који би могли окончати политичке конфликте у земљи, изазване неуспелим покушајем владе да смени председника Трајана Басескуа. Савез Срба у Румунији има свог кандидата за Парламент, Славомира Гвозденовића.

Сваки глас је важан јер је свакој мањини за Парламент Румуније потребно најмање 3.500 гласова.

Према статистичким подацима из пописа који је у Румунији урађен 2002. године, Срба има 22.561 и чине 0,1 одсто укупног становништва. На територији Румуније највише Срба живи у Банату, и то у четири жупаније: Тимиш, Караш-Северин, Арад и Мехединц. У Букурешту, према истом попису, живи 324 припадника српског народа. Од укупног броја Срба, 88,42 одсто говори српски као матерњи језик.

Срби немају политичку странку која би заступала њихове интересе, већ ту улогу врши ССР.

Данас Срби имају једног представника у румунском парламенту (по Уставу) и он је члан парламентарне групе националних мањина, пише у Извештају о правима српског народа у региону Напредног клуба.

Интерни избор за кандидата за румунски парламент је, написао је Рајко Корња у Темишварском Гласнику, важнији од самих парламентарних избора. У трци за место српског представника у будућем законодавном телу Румуније појавила су се три кандидата, а одржана су два круга гласања.

Кандидати су били Славомир Гвозденовић, бивши председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и Славољуб Аднађ, један од потпредседника ССР-а, који је напустио изборну трку након првог круга.

У другом кругу Славомир Гвозденовић је добио 42 гласа, а Огњан Крстић 33.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи