Поетско - музичко вече у Будимпешти

У Будимпешти ће се 14. децембра одржати поетско - музичко вече и промоција књиге "Човек у сенци" Радомана Кањевца. То је његова осма књига, састављена од литерарних одломака, маргиналија и забелешки. За музику је задужен Тома Марјановић на гитари.

У Српском културном центру у Будимпешти 14. децембра одржаће се поетско-музичко вече и промоција књиге Човек у сенци Радомана Кањевца. За музику је задужен Тома Марјановић на гитари.

Радоман Кањевац био је главни и одговорни уредник Студентског радио програма Индекс 202. Емисије које је уређивао на програмима Радио Београда - Продор, Нико као ја, То је само рокенрол, биле су пример иновативног и ангажованог радио новинарства. Био је главни и одговорни уредник телевизијског ОК канала, претече Трећег канала Радио телевизије Србије.

Широј рокерској популацији Радоман Кањевац познат је као писац стихова за музику групе Галија створивши, од 1988. до 1994.године, трилогијом концептуално осмишљених и дефинисаних албума, најупечатљивију појаву у нашем рокенролу краја осамдесетих и почетка деведесетих година.

Након сарадње са Галијом објавио је неколико књига песама од којих је прву рецезент, академик Матија Бећковић, дефинисао као лирску аутобиографију Радомана Кањевца чији стихови "сами себе препоручују и ја се уписујем у ову књигу као њен први пренумерант."

Објавио је више књига, а о најновијој Човек у сенци Пеца Поповић је рекао: "Човек у сенци пише књиге малог обима, али велике вредности. Такав је то човек. Не пишући из обавезе према савременицима, иза себе одувек оставља бисере. Шта год да је радио, редио је боље од других, увек изазивајући пажњу а чувајући изабрану сену. Његова осма књига Човек у сенци , састављена од литерарних одломака, маргиналија и забелешки, окарактерисао бих као "предах уз песме", догађај је више врсте. То су Знакови поред пута за рокенрол генерације. То је писање као поезија, као жудња за добротом, као живљење, као судбина".

Радоман Кањевац је рођен 1960. године. Објавио је књиге песама Речи за певање (1995), Отворено писмо (1995), Као рука низ врат контрабаса, (1999), Мислим да не знаш с ким имаш посла, мала, (2000), Tour du monde (2003), Путујем (2007), Пробуди ме тек кад осетиш да сам заиста мртав (2009).

Живи у Београду.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи