Изложба о Сави Текелији у Вуковару

Изложба "Сава Текелија - велики српски добротвор" отворена је 7. децембра у Галерији Српског културног центра у Вуковару. Текелија је био први доживотни председник Матице српске, писац, борац за очување српског духа, језика, културе и традиције.

Изложбом "Сава Текелија - велики српски добротвор" у Галерији Српског културног центра у Вуковару, 7. децембра ће бити отворена изложба о том великом српском добротовору и задужбинару, најављено је из Матице српске у Новом Саду.

На изложби ће бити представљени дигитални принтови оригиналних портрета Саве Текелије (1761-1842) и чланова његове породице, цртежи, књиге о њему, као и неколико копија докумената из Збирке рукописне грађе Матице српске, међу којима и она о оснивању Текелијанума у Пешти.

На тај начин ће бити представљен један од највећих српских добротвора и задужбинара, личност која је својим несебичним залагањем допринела културном и просветном унапређењу српског народа у Угарској крајем 18. и у првој половини 19. века.

Сава Текелија, потомак чувене арадске породице Поповић Текелија, један је од најугледнијих, најобразованијих и најбогатијих Срба тог времена у Угарској, а у историју српског народа уписао се као велики народни добротвор и оснивач просветних институција, попут Текелијанума у Пешти.

Био је први доживотни председник Матице српске, писац, борац за очување српског духа, језика, културе и традиције.

Кустос Галерије Матице српске Снежана Мишић приредила је изложбу у сарадњи са Заједничким већем општина, уз помоћ Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи