Дунав има једну обалу

Отварању изложбе Румунско - српске ликовне колоније у Универзитетској галерији у Крагујевцу, присуствовали су културни радници из Румуније и Србије. За Удружења румунско - српског пријатељства Дунав има једну обалу. Славомир Гвозденовић из Румуније промовисао је своју 30. књигу поезије у коју је уткао носталгију за Србијом.

Славомир Гвозденовић и Света Маџаревић, обојица по националности Срби, Света је Крагујевчанин, Славомир је рођен и живи у Румунији, и не крије да подједнако осећа и ту националну припадност.

Осим пријатељства, спаја их и много заједничког, пре свега очување и унапређење румунско српских односа. Обојица оснивачи румунско-српских удружења у својим завичајима. A све је почело кажу pre двадесетак година када су као ловци прешли Дунав свако са своје стране и до дана данашњег за обојицу као и за све чланове њихових удружења Дунав има само једну обалу. 

„Учинили смо да и привреднике повежемо и у том контексту остварили смо један вид сарадње где овог тренутка око пет хиљада људи са овог подручја Централне Србије сарађују са својим пријатељима у Румунији", рекао је Света Маџаревић, председник Српско - румунског удружења "Ризни".

Поводом обележавања националног празника Републике Румуније у Универзитетској галерији Крагујевца изложене су слике са српско -румунско сликарске колоније Ђурђевдански видици. Темишварски књижевник, проф. Славомир Гвозденовић, промовисао је своју 30. књигу поезије у коју је кроз стихове уткао носталгију за Србијом.

„Пријатељима увек предлажем, и послушају ме, да прошетамо најлепшом српском улицом Кнез Михалјловом, да се надишемо београдског зрака и да прочитамо име Емилијана Јоксимовића човека који је Србин из Румуније, родом из Старе Молдаве, а који је пројектовао улицу и добар део центра Београда", рекао је Гвозденовић.

Овој свечаности је присуствовао и Данијел Бануа, амбасадор Републике Румуније у Србији, који је именован за почасног члана ових Удружења.

„Овде учествују и српски и румунски сликари што истински показује искрено пријатељство ове две земље које се огледа и кроз дела српских и румунских Удружења, а која морају остати кроз наслеђе кроз културу и духовно богатство", рекао је Данијел Бануа.

После Крагујевца, у току следеће године ова сликарска колонија биће представљена у Београду, Зрењанину и Фочи.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи