Шест пута пет

У канадском главном граду Отави отворена је изложба српских уметника из матице и дијаспоре. Изложба "6x5" окупља шест ликовних стваралаца који се представљају са по пет призора. Изложба се после 5. децембра сели у Торонто и друге канадске градове.

У Отави је, под покровитељством амбасаде Србије, у Националној библиотеци и архиву Канаде отворена изложба српских уметника из матице и дијаспоре.

"Изложба 6x5 окупља шест ликовних стваралаца (чланова УЛУС-а) и сваки се представља са по пет магичних призора. Свима им је заједничко културолошко порекло, духовни амбијент Срба. Па опет, сваки на свој начин преиспитује савременост и њене преломе на себи", записао је у изложбеном подлистку Радован Гајић из Торонта.

Гајић, члан Удружења књижевника Србије и добитник награде Растко Петровић, аутор је неколико књига на српском језику. Из његове прве песничке збирке коју је написао на енглеском "Hostage of T. City" стихове је читао драмски уметник и редитељ Српског позоришта у Отави Димитрије Станишић. Реч је о поетски израженој фрустрацији емигранта као таоца страног језика.

Изложбу 6x5 је отворио амбасадор Србије у Отави Зоран Вељић, а међу гостима су били представници дипломатског кора и други љубитељи уметности - Канађани и припадници српске исељеничке заједнице.

"Овај пројекат представљања српских уметника почиње у престоници Канаде, али ће он у другој половини децембра бити настављен изложбом у Генералном конзулату Србије у Торонту, а потом и другде, све до Ванкувера", изјавио је организатор и један од учесника, доајен међу сликарима-емигрантима Ђуро Лубарда (70).

Лубарда, који је излагао на више од 160 самосталних и групних изложби у бившој Југославији, Канади и другим земљама, чест је учесник ликовних колонија, симпозијума и других манифестација у Србији и Црној Гори, а на некима су учествовали и сликари Канађани.

Осим Лубардиних, у Отави су изложени и радови уметника Вељка Михаиловића из Београда, Олгице Стефановић из Новог Сада, Бранислава Марковића и Хаџи Бранка Никитовића из Вишеграда и Владимира Стјепановића-Габелића из Торонта.

Владимир Стјепановић-Габелић, такође присутан на отварању изложбе, казао је да је емигрантска ликовна сцена нарочито развијена у Торонту и околини где активно ствара и излаже 30-40 сликара српског порекла.

Тај уметник је у Отави изложио радове с мотивима капија, а прошле године имао је самосталну изложбу икона и слика у Галерији библиотеке манастира Светог Преображења, једином српском манстиру у Канади, у Милтону, у провинцији Онтарио.

Продајна изложба 6x5 у Отави траје до 5. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи