Лакши пут до америчке визе

Подносиоци захтева за неусељеничке визе за САД моћи ће да на једноставнији и јефтинији начин закажу разговор за визу, путем новог онлајн сервиса или телефонским путем, саопштила је америчка амбасада у Београду. Ова новина ступа на снагу 7. децембра.

Подносиоци захтева за неусељеничке визе за САД моћи ће, почев од 7. децембра, да на једноставнији и јефтинији начин закажу разговор за визу, путем новог онлајн сервиса или телефонским путем, а плаћаће само таксу за обраду визе, саопштено је у америчкој амбасади у Београду.

"Нови систем заказивања процедуре за визу, који ће почети да се примењује од 7. децембра, намењен је за неимигрантске визе, дакле за људе који путују привремено у САД ради туризма, студија или пословно", рекла је новинарима Мелани Рубенстајн, заменица конзула америчке амбасаде у Србији.

Овај систем се примењује свуда у свету, навела је она, објаснивши да се њиме регулише заказивање разговора и плаћање таксе за обраду визе, што значи да ће процедура на глобалном нивоу бити иста.

"До сада су подносиоци захтева за добијање визе плаћали таксу за обраду визе, ПИН број да би заказали разговор и курирску доставу пасоша ДХЛ-ом, а од сада ће плаћати само таксу за обраду визе", истакла је Рубенстајн.

Она је напоменула да ће први корак у заказивању разговора за визу и даље бити образац ДС 160, као захтев за добијање визе, и да се то неће променити.

Након што попуне овај образац, подносиоци захтева ће моћи да закажу разговор или преко интернета или позивањем телефонског сервиса америчке амбасаде.

Када креирају свој профил на интернет страници, подносиоци захтева ће моћи да одштампају налог за уплату који ће користити у банци "Интеза" како би уплатили таксу за обраду визе, а моћи ће да плате и кредитном картицом, путем телефона или интернет странице.

Такса за обраду захтева за визу, у износу од 160 долара за већину типова виза, неће се мењати, а покриваће све трошкове заказивања, обраде захтева и курирске службе, наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

Након уплате, подносиоци захтева ће моћи да на исти начин закажу разговор за визе, путем интернет странице или телефонским позивом.

Уколико се виза одобри, пасош и виза ће бити послати на једну од 12 локација ДХЛ-а, по избору подносиоца захтева.

Како је објаснила Рубенстајн, слањем пасоша у изабране ДХЛ локације процес постаје много безбеднији, и за Конзуларно одељење америчке амбасаде, и за подносиоце захтева.

Поред тога што је процес поједностављен и мање кошта, постоји још једна предност, а то је да ће родбина и пријатељи подносилаца захтева који живе у САД моћи да оданде закажу разговор за њих и да, у њихово име, уплате из САД захтев за обраду визе, казала је она.

Од 7. децембра, свако ко заказује разговор за визу мораће да примењује овај нови систем, напоменула је Рубенстајн.

Што се тиче подносилаца захтева који су већ започели процедуру заказивања, они који су заказали термин разговора за 14. децембар и раније, треба да уплате таксу за обраду визе у "Рајфајзен" банци до 6. децембра и понесу потврду о уплати на разговор.

Подносиоци захтева који су уплатили таксу за обраду захтева за визу пре 6. децембра, али још нису заказали разговор за визу, имају рок од годину дана да закажу разговор.

Сви остали подносиоци захтева могу да поставе питања или закажу разговор за визу позивањем информативног центра амбасаде САД или путем и-мејла, колико год пута желе, а термини разговора се могу мењати брзо и лако, наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи