Српски штанд на Базару у Будимпешти

На овогодишњем Добротворном базару жена дипломата у Будимпешти учествовала је и Србија. Српски штанд са сувенирима и националним специјалитетима био је окићен заставом, ћилимима и везеним пешкирима. Српски штанд на Базару је посетила и супруга мађарског председника Адера Јаноша.

Годишњи Добротворни базар жена дипломата организован је 25. новембра у хотелу Интерконтинентал у Будимпешти. Учествовали су представници 35 амбасада и 23 компаније.

Традиционални базар је осмишљен у виду штандова на којима су се учесници представили својим националним производима, од ручно прављених предмета, сувенира, јела и пића али и националном кухињом.

Ове године учешће је узела и Србија која се представила својим производима и гастроносмским специјалитетима, као и културно уметничким програмом.

Оливера Вукосављевић, супруга српског конзула, изјавила је да су се на штанду, поред српске заставе, ћилима и везених пешкира нашли и производи наших фирми.

Допринос манифестацији дали су и Срби из Мађарске, сликар Милан Ђурић и КУД Табан. Новогодишње украсе направили су ученици трећег разреда Српске школе „Никола Тесла" из Будимпеште који су се са својом учитељицом Љубинком Георгијевић потрудили да улепшају штанд наше матице.

„У име супруга дипломата и службеника амбасаде желим да се захвалим свима који су помогли да се наша земља представи на најлепши начин и покажемо да имамо шта да понудимо. И мислим да смо у томе успели, у жељи да ово учествовање Србије постане традиција на Хуманитарном базару супруга дипломата", закључила је Оливера Вукосављевић.

Културни програм отворили су Египћани, а затим Босна, Италија, наш КУД Табан, Македонија, Јапан да би се програм завршио играма из Индије, односно великом томболом.

Базар је посетила и супруга мађарског председника Адера Јаноша, која је том приликом посетила и српски штанд.

Према речима Биљане Бриовске, председнице Удружења жена дипломата која је организатор ове манифестације поменута хуманитарна акција је сакупила новчана средства од продаје и донација у висини од 3.000.000 форинти. Ова средства биће послата у хуманитарне сврхе деци ометеној у развоју СОФИ, женама и деци жртвама злостављања и дечјем дому у Естергону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи