Отворена Српска кућа у Прагу

У здању у Соколској 18 у Прагу налазиће се Српски културно - информативни центар, библиотека, фонотека и колекција српских документарних и играних филмова и серија, као и седиште удружења „Свети Сава" и редакција часописа „Српска реч". У Чешкој живи око три хиљаде Срба, а масовније досељавање почело је деведесетих година прошлог века.

У Прагу је отворена Српска кућа, репрезентативни објекат на пет спратова у центру града и површине од преко 1.400 квадратних метара, у Соколској улици број 18, у којем ће се налазити Српски културно-информативни центар, седиште удружења „Свети Сава" и редакција часописа српске мањине у Чешкој „Српска реч", стоји у саопштењу Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине републике Србије.

У Српској кући биће смештене библиотека, фонотека и колекција српских документарних и играних филмова и серија. Објекат су отворили Александар Чотрић, председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону и Александар Влајковић, заменик директора Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

„Отварамо објекат у којем ће бити организоване изложбе, концерти, књижевни сусрети, предавања, позоришне представе, филмске пројекције, наступи културно-уметничких друштава, промоције књига и часописа, аутора и извођача из Србије, Чешке и других земаља", рекао је Александар Чотрић.

„Постојање Српске куће у Прагу, у срцу Чешке и средње Европе је од великог значаја за српско расејање које живи на овим просторима. Ова институција допринеће очувању њиховог идентитета, јачању веза са матичном државом и продубљивању пријатељских и партнерских односа Србије и Чешке, као и адекватном представљању научних, културних, просветних, привредних, туристичких, спортских и других достигнућа српског народа у Чешкој и матичној земљи", нагласио је Чотрић.

Чотрић је поручио да су нас „доста други представљали на начин који није био истинит да је време да се пред Европом и светом прикажемо онаквим какви заиста јесмо. А ми смо народ велике и богате културе која сеже у далеку прошлост".

Чотрић је подсетио на бројне значајне Србе који су живели, школовали се и радили у Прагу, попут језичког реформатора Вука Стефановића Караџића, научника Николе Тесле, сликара Милана Коњовића, Стојана Аралице, Јована Бијелића и редитеља Емира Кустурице, Горана Марковића, Горана Паскаљевића, Срђана Карановића, Слободана Шијана...

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону истакао је заслуге председнице Српског удружења „Свети Сава" мр Бранке Кубеш за добијање простора од Града Прага и отварање Српске куће.

Овим поводом народна посланица и чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону Дијана Вукомановић уручила је Бранки Кубеш државни грб Републике Србије. Исто признање урученено је и привреднику Петру Марјановићу.

Чотрић је захвалио Граду Прагу, Влади и Парламенту Чешке Републике што „подржавају активности српске заједнице у овој земљи и што су званично признали статус националне мањине српском народу, иако је малобројан и није аутохтон".

У Чешкој живи око три хиљаде Срба, а њихово масовније досељавање бележи се од почетка деведесетих година прошлог века.

Свечаности отварања Српске куће су, поред осталих, присуствовали амбасадор Србије у Прагу Маја Митровић, званичници Министарства културе Чешке и Града Прага, режисер филма „Отето Косово" Вацлав Дворжак и друге угледне личности из јавног, политичког и културног живота Прага, као и представници српске заједнице у Чешкој Републици.

Иначе, удружење Срба у Чешкој "Свети Сава" протекле недеље је прославило десетогодишњицу постојања. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи