Јубилеј "Кола" из Нојхаузена

ФМД "Коло" из Нојхаузена у Швајцарској, прославило је тридесет година постојања. Организован је пригодан програм у коме је, заједно са домаћинима, учествовало и пет фолклорних друштава - "Завичај" из Винтертура, "Петар Кочић" из Дерендингена, "Слога" из Цириха, "Никола Тесла" из Луцерна и "Хомоље" из Госауа.

Минулог викенда у Швајцарској је прослављено тридесет година постојања фолклорно музичког друштва Коло из Нојхаузена. У кантону Шафхаузен на самом северу Швајцарске, окупило се око пет стотина посетилаца да подржи дугогодишњи рад и успехе овог удружења.

Организован је пригодан програм уз игру домаћина, али и пет гостујућих фолклорних друштава - Завичај из Винтертура, Петар Кочић из Дерендингена, Слога из Цириха, Никола Тесла из Луцерна и Хомоље из Госауа.

Прославу је отворио председник удружења Коло Жељко Цвијетић, поздравивши присутне и осврнувши се на дугогодишњи рад овог удружења. Захвалио се представницима општинских органа, представницима конзулата и Српске православне цркве што су својим присуством увеличали овај догађај.

Присутне је потом поздравио свештеник цркве Успенија Пресвете Богородице из Цириха, Бранимир Петковић и пожелео друштву да и даље окупља велики део омладине из овог кантона.

Присутнима се обратио и вицеконзул Предраг Мандић, који је истакао да су фолклори најчешћи облик организовања у Швајцарској и да је то успешан начин да се млади упознају са својом културом и традицијом.

Домаћина и госте је поздравио и члан Општинског савета Кристиан ди Ронко који је председнику удружења уручио пригодне поклоне.

Програм је настављен уз народне игре, а првенство је дато подмлатку културно уметничких друштава. Историјат Кола изложио је Ратко Савић, рекавши како је друштво кроз дуги низ година имало и успона и падова. Оно што је посебно истакао је добар однос са општинским властима Нојхаузена.

Вече је настављено уз фолклорну игру и изворну српску мелодију.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи