О Републици Српској у Инсбруку

У Инсбруку је 17. новембра у организацији СПО(Ј)И одржано предавање на немачком језику. Тема је била „Српски ентитет у Босни и Херцеговини - 20 година Републике Српске". Предавач Марко Милорадовић, студент Правног факултета Универзитета у Инсбруку говорио је о српском ентитету у БиХ из перспективе младог емигранта најновије генерације.

У Инсбруку је 17. новембра, у организацији Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И одржано последње предавање на немачком језику у 2012. години, на тему „Српски ентитет у Босни и Херцеговини - 20 година Републике Српске".

Предавач је био Марко Милорадовић, студент Правног факултета Универзитета у Инсбруку и један од првих чланова Омладинске организације СПО(Ј)И.

Скупу је присуствовао Герхард Фриц, председник Скупштине града Инсбрука, а испред Заједнице Срба у Тиролу, председник те кровне организације, Гостимир Марић. Присуствовао је и Младен Филиповић, директор Регионалног представништва Републике Српске у Аустрији, који је за ову прилику допутовао из Беча.

Владимир Влајић, председник и један од оснивача Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И, је рекао да је током претходних 20 година изречено много лажи о српском народу, те да је Омладинска организација СПО(Ј)И одлучила да последње предавање на немачком у 2012. години посвети управо српском ентитету у Босни и Херцеговини, Републици Српској, која обележава 20. годишњицу постојања.

Циљ предавања је да укаже на потребу да се сви Срби, без обзира на место живљења уједине око истих циљева, а да граде мирну будућност са свим народима у земљама у којима живи.

Госте је поздравио и мр Герхард Фриц, председник Скупштине града Инсбрука, задужен и за послове интеграције. Рекао је да се залаже за разноврсност култура, традиција и историја у Инсбруку.

Марко Милорадовић је предавање започео представљањем Босне и Херцеговине, и њених ентитета. Предочио је податке о етничком саставу становништва пре и после рата, као и о Дејтонском мировном споразуму.

Марко је рекао да је за њега као студента правног факултета, одлука Међународног суда правде у Хагу о ослобађању хрватских генерала велико негативно изненађење, које задаје огроман ударац правди и изградњи мирне будућности на Балкану.

Што се тиче будућности РС, Марко Милорадовић је представио три могућа решења, а то су припајање Републике Српске Србији, независност Српске или Босна и Херцеговина у сличном саставу у којем се и данас налази.

Остварена је отворена дискусија између предавача и публике, а на питање како Марко Милорадовић види Републику Српску и ситуацију на Балкану, он је одговорио да је његов сан да Србија и све земље на Балкану постану „најдосадније" земље, без ратова и конфликта, које неће морати да брину за будућност своје деце.

По завршетку предавачке вечери сакупљена је и хуманитарна помоћ за оболелог Жељка Томића из Републике Српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи