Угрожена идеја помирења

Српско просвjетно и културно друштво "Просвјета" из Беча упутило је писмо медијима и јавности поводом ослобађајуће пресуде која је у Хагу изречена хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу. "Жртве су многобројне и несумњиве. Где су злочинци?" питају се Срби из Аустрије и додају да је ова одлука не доприноси идеји помирења и заједничког суживота.

Текст саопштења СПКД "Просвјета" из Беча: 

Идеја оснивања институције која себе назива Судом правде, је племенита и одговорна. Ми је разумемо као идеју која мора служити кажњавању свих злочина и злочинаца, свуда; нарочито оних, који свој, лични злочин, крију иза било које друге идеје, идеологије или народа. Као идеју да се све жртве морају поштовати, да се не смеју заборавити и да њихова патња не сме служити ничијим интересима.

Идеја оснивања суда правде, његов непристрасни рад, би, најзад, морао допринети помирењу међу народима и омогућавању дугогодишњег заједничког суживота на просторима на којима су ратови буктали. Многе жртве су страдале зато што су браниле и веровале у вредности заједништва, слободе и правде.

Мислили смо да су ти идеали заједнички, светски, европски, људски, и да важе за све људе и народе. Да се зло и злочин никада не сме поновити. Да се фашизам, Хитлеров или Павелићев, никада не пробуди. Да се страдање Срба, Јевреја, Рома и свих осталих народа никада не понови.

Ми сматрамо да је негирање и игнорисање злочина недопустиво. Сматрамо да је ослобађање неког од злочина, равно самом злочину. Тиме су жртве које су страдале, убијене још једном, и њихова жртва је искоришћена за неке друге интересе. Које и какве, не знамо и не желимо да знамо. Нема виших интереса од интереса слободе, правде и демократије, а то су интереси свих нас.

Ми, као припадници српског народа, посебно смо свесни тога. Нарочито ми, Срби који живе и раде у Аустрији, држави члану Европске заједнице, која се залаже за те идеје. Одлука суда у Хагу да ослободи хрватске генерале, оне који су припремали и руководили злочинима, срамотна је и тужна. Она обесмишљава идеју права, правде и демократије. Она изједначава злочинце са жртвама и не доприноси ниједном од људских, моралних и етичких принципа које смо овде изнели, а најмање идеји помирења и заједничког суживота.

Ту срамну одлуку најоштрије осуђујемо! Јер, на жалост, злочини које су у овом случају, хрватске снаге починиле, бројни су и недвосмислени.

Жртве су многобројне и несумњиве.

Где су злочинци?

Са тужним поштовањем,

за припаднике српске заједнице у Аустрији,

проф. Срђан Мијалковић

председник СПКД Просвјета Аустрија

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи