Предложен буџет недовољан

Предложени буџет за 2013. годину намењен Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије је недовољан, сматра Скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону. Трећина тих средстава намењенa је за информисање српске дијаспоре.

Скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону размотрио је предложени буџет за 2013. годину намењен Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије, уз констатацију да су предвиђена средства од 334.453.000 динара иста као за текућу годину, а да би требало да буду много већа.

Директорка Канцеларије Славка Драшковић, која је присустовала седници Одбора, рекла је да би средства намењена за дијаспору требало да буду значајно већа, јер би тиме и сарадња са Србима који живе ван земље била боља и значајнија.

Према речима њеног заменика Александра Влајковића, трећина тих средстава, око 130 милиона динара, намењено је за информисање српске дијапсоре.

Он је предложио да Одбор амандманом затражи да се прецизира да је тај новац намењен за преношење телевизијског програма у свету и унапређење комуникације са дијаспором посредством интернета и нових технологија, пошто Канцлераија планира да отвори портал за информисање.

Влајковић је прецизирао да би на том порталу сваки компјутерски писмен човек добио све битне информације, мгао да гледа тв програм уживо са локалних телевизија, али и телевизија са националном фреквенцијом.

Он је додао да ће се портал звати Србијаонлајн, да ће бити интерактиван и да ће бити постављене камере у Кнез Михаиловој улици, како би, на пример, неко са Новог Зеланда могао да разговара са својим рођаком или пријатељем у центру Београда.

Одбор је прихватио и да се у разделу предвиђеном за НВО дода и Матица исељеника Србије, због, како је речено, значаја те институције.

Члан Одбора из ДС Миодраг Стојковић прдложио је да се направи регистар стручњака, доктора наука и професора који живе и раде у дијаспори и поручио да Канцеларија може да рачуна на знање и искуство њих који су један део живота провели у дијаспори.

Посланик СНС Миодраг Линта затражио је да се Одбору достави структура Скупштине дијапосре, ко су њени делегати и на који начин су бирани, као и састав и структура Савета у региону.

На седници је такође предоложено да се седнице Скупштине дијаспоре одржавају у згради парламента, а председница Канцеларије нагласила да ће до краја године то бити и учињено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи