Jazzycolors у Паризу

Десети џез фестивал страних Културних центара у Паризу Jazzycolors, свечано је отворен 6. новембра у Паризу наступом пијанисте Бојана Зулфикарпашића и француског саксофонисте Жилијена Луроа. Фестивал ове године окупља 17 страних Културних центара и института. Циљ му је промоција Културних центара и представљање најбољих џез ансамбала.

У препуној сали Гете института у Паризу, 6. новембра, уз присуство представника медија, француских институција и дипломатског кора, наступом пијанисте Бојана Зулфикарпашића и француског саксофонисте Жилијена Луроа (Julien Lourau), свечано је отворено десето издање џез фестивала страних Културних центара у Паризу - Jazzycolors.

На концерту су представљене композиције са последњег албума Бојана Зулфикарпашића као и неколико нумера које ће се наћи на албуму који ће ова два уметника снимати заједно током следеће године.

Отварајући фестивал, Бојан Зулфикарпашић, који је од 2008. године заштитно лице и "кум" манифестације, нагласио је значај овог заједничког пројекта и позвао публику да се, током три недеље трајања фестивала, упозна са разноликошћу и богатством џез сцена земаља учесница.

Фестивал Jazzycolors ове године окупља 17 страних Културних центара и института и циљ му је представљање најбољих џез ансамбала као и промоција самих Културних центара и њихових редовних програма.

Манифестација постоји од 2003. године а Српски културни центар је један од оснивача исте као и Форума страних културних Центара (ФИЦЕП), организације којa окупља свих 46 страних културних центара у Паризу.

Један од принципа фестивала је и да се концерти одржавају у самим Културним центрима те да се преко размене учесника фестивала у исто време размењује и публика и тако скреће пажња на остале месечне и годишње програме и активности Центара. У јануару 2011. године, од стране Управног одбора Jazzycolorsa, за директора фестивала изабран је Владимир Маринковић, иначе задужен за сценске програме у Културном центру Србије.

За представника Србије на овогодишњем издању, изабран је ансамбл Еуот из Ниша чији је албум "Хоризон" проглашен најбољим џез албумом у Србији за протеклу годину. Група Еyот настала је крајем 2007. године. До сада су имали бројне наступе у земљи и у иностранству. Свирали су и на "Нишвил џез фестивалу" и последња нумера са тог наступа је била изабрана за најинтересантнији видео на једном од најпознатијих џез сајтова на свету «All about Jazz.com».

Еyот чине Дејан Илијић (клавир), Марко Стојиљковић (бас), Милош Војводић (бубњеви) и Слађан Миленовић (гитара). Музика Еyот-а је спој културе џеза, софистицираног „класичног" клавира, психоделичне и амбијенталне музике и елемената источноевропског фолклора.

С обзиром на то да је један од главних принципа фестивала размена публике и уметника, и ове године ће Српски културни центар угостити укупно 3 групе других културних центара - Словачке, Мађарске и Аустрије док ће концерт групе Еуот бити одржан 22. новембра у сали Културног института Шведске у Паризу.

Фестивал Jazzycolors је добитник признања Министарства културе Француске као пројекат од великог значаја за интеркултурални дијалог и током десет година свог постојања, подржаван је од стране свих значајнијих институција попут Министарства за иностране и европске послове, DRAC Ile de France, SACEM, Општине града Париза итд.

Медијску подршку фестивалу пружају национални ФИП Радио, са којим фестивал има стратешко партнерство од 2011. године, Euronews, TSF JAZZ Radio, Jazz Magazine, La Terasse, Radio Nova, RFI, TV5, Le Figaro, Ревија Air France и бројни други часописи, публикације и електронски медији.

Гостовање групе Еyот и реализацију осталих концерата у КЦ Србије, омогућили су Министратсво културе и информационог друштва Републике Србије и Амбасада Републике Србије у Паризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи