Француска солидарност за Косово

Француска хуманитарна организација "Солидарност за Косово" послала је двадесет трећи конвој хуманитарне помоћи косовским Србима. Помоћ у храни предата је манастирима на Косову и Метохији. Организација финансира и комплетно реновирање школе "Бора Станковић" у селу Стража код Гњилана.

Француска хуманитарна организација "Солидарност за Косово" послала је двадесет трећи конвој хуманитарне помоћи косовским Србима који је данас стигао у Грачаницу. Помоћ у храни је предата манастирима на Косову и Метохији.

Организација "Солидарност за Косово" броји преко 6 хиљада донатора из целе Француске и око 30 добровољаца који учествују у раду ове организације.

У претходних шест месеци је послато три конвоја која су била намењена народној кухињи у Прековцу. Пошто сада народна кухиња има довољну количину хране за ову зиму, 10 тона пристигле хране (45м3) биће достављено манастирима Косова и Метохије. У претходних шест месеци организација је послала преко 40 тона хране.

"Српски народ на Косову не живи у ишчекивању помоћи, већ раде све што је у њиховој моћи како би имали достојан и слободан живот. Али Срби на Косову имају ограничену слободу која онемогућава било какав развој. Треба им омогућити све оно што је потребно да нормално живе. Ми нисмо само хуманитарна помоћ ми смо и морална подршка. Зар није то у ствари најважније? Окупљамо Французе, прелазимо Европу по снегу и леду, понекад чак и ризикујемо и све то како бисмо стигли у изолована села коју су заборављена од свих. И најзад породицама са којима се сусрећемо пуно значи што смо ту", истиче Арно Гујон, оснивач НВО "Солидарност за Косово" пореклом из Француске.

"Солидарност за Косово" финансира и хуманитарну канцеларију при Епархији рашко - призренској у Грачаници, преко које се добијају неопходне информације о потребама Срба.

"Финансирали смо такође и базу података где се региструју сви подаци о угроженим породицама како бисмо могли што ефикасније да пружимо оно што је најпотребније тим породицама. Поред тога, присутни смо на лицу места већ 8 година тако да знамо у каквој ситуацији живи српски народ у енклавама на Косову," додаје Гујон.

Организација тренутно финансира и комплетно реновирање школе "Бора Станковић" у селу Стража код Гњилана (грејање, санитарски блок, степенице, прозори, изолација итд.).

Од најављених акција, организоваће се и традиционални божићни конвој, који постоји од 2004. године, када се поред помоћи у одећи, школском прибору и спортској опреми, доносе и играчке за најмлађе у енклавама. Десет Француза и један тим француских новинара ће извештавати са лица места.

Организација је именована за најплеметинији подвиг године а њен оснивач, Арно Гујон је одликован медаљом краља Стефана Дечанског.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи