Првачком награда председника Сингапура

Миленко Првачки, сликар из Панчева који од 1992. године живи у Сингапуру, добитник је награде "Културни медаљон" коју додељује председник Сингапура у организацији сингапурског Савета за културу. Првачки данас отвара самосталну изложбу у Инситуту за савремену уметност у Сингапуру.

Сликар из Србије, Панчевац Миленко Првачки добитник је уметничке награде, "Kултурног медаљона" који додељује председник Сингапура. Награда је највише признање које се, у организацији сингапурског Савета за уметност, од 1979. сваке године додељује за допринос развоју културе и уметности у разним областима, укључујући сликарство.

Првачки је први неазијат - добитник те награде која лауреату доноси и 80.000 сингапурских долара (више од 60.000 америчких долара).

"Изненађен сам и свакако почаствован наградом која претходи мојој ретроспективној изложби на којој излажем више од 100 радова - слике, цртеже, ансамблаже, колаже, скулптуре и инсталације укључујући и радове настале у панчевачком атељеу", изјавио је за Бету Миленко Првачки.

Ретроспективна изложба "Преглед, 1979-2012" (А Сурвеy, 1979-2012) отвара се данас у Инситутту за савремену уметност у Сингапуру и траје до 5. децембра.

Кустос изложбе Чарлс Мерведер (Charles Merewether) навео је да ретроспективна изложба Првачког која укључује радове из периода кад је уметник још живео у Србији до најновијих насталих у Сингапуру "пружа могућност посетиоцима да се увере како је савремено сликарство процес сталног преиспитивање и истраживања, од ризика несагласности до чулне лепоте".

Миленко Првачки (61) рођен је у Фердину код Панчева, а Академију ликовних уметности завршио је у Букурешту. Од 1971. до распада Југославије и пресељења у Сингапур 1992. излагао је и награђиван на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи