Српско - мађарски суживот

Инциденти са графитима у Мађарској нису произвели страх код Срба рекао је Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској. Починиоци желе да угрозе добар квалитет срспко - мађарског суживота. Инциденте треба квалификовати као узнемиравање заједнице, а не уништавање имовине, рекао је Алексов.

Председник Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов изјавио је поводом антисрпских графита, који су последњих дана осванули на неколико српских културних установа и црквених објеката у Сент Андреји и Будимпешти, да не зна ко је то могао да учини, али да се "веома нада да је одговорна само уска екстремистичка група".

Алексов је навео да не зна да ли се ради о националистичкој екстремистичкој групи са ове или оне стране границе.

"Једно је, међутим, сигурно да тако нешто чине они којима није у интересу да мађарски и српски народ у миру живе једни поред других". рекао је Алексов за "Madjar so".

Према његовим речима, ови инциденти нису произвели страх међу Србима у Мађарској "јер их не узимају за озбиљно".

"Можда медији дају претерано велик простор овим случајевима и на тај начин то управо помаже ономе што такве групе желе да постигну - да скрену пажњу на себе", казао је Алексов.

Он је, осуђујући ове инциденте, изразио наду да ће полицијски органи расветлити те случајеве, али је оценио да би их требало квалификовати као узнемиравање заједнице, а не уништавање имовине.

Председник Самоуправе Срба у Мађарској је истакао да "српско-мађарски суживот у Мађарској нема дивљих изданака" и да досад у међусобним односима није било проблема.

Према извештајима медија, пре неколико дана на зиду Српске саборне цркве у Будимпешти осванули су графити међу којима "Смрт четницима", на Текелијануму остављени су леци на којима су описани инциденти који су се догодили у Војводини, а које наводно изазвали Срби, док је на српској школи написан графит "Идите у вашу Србију".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи