"Константин 313" са експонатима из Београда

Народни музеј из Београда је у Милано на монументалну изложбу "Константин 313" послао једанаест предмета. Међу београдским експонатима налазе се портрет Константина Великог, Београдска камеја, Лицинијев тањир, пекторал из Ритопека...

У Палацо Реале у Милану постављена је монументална изложба „Константин 313" са делима из неколико светских музеја, а међу њима су и експонати из Народног музеја из Београда.

Одабрани предмети дочаравају доба позног Римског царства и описују личности које су биле заслужне за доношење Миланског едикта - Едикта толеранције, како се данас назива. У Mилaну су два августа Лициниje и Кoнстaнтин, 313. године дoнела eдикт који обезбеђује слoбoду вероиспивести и ставља тачку на вeрске прoгoне.

Излoжбa "Константин 313" пoдeљeнa је у шeст сегмената који приповедају о дубокој трансформацији Римског царства. Посебан акценат изложбе је на улози војске, двора и цркве. Важан сегмент изложбе је посвећен царици Хелени, харизматичној мајци цара Константина.
Посетиоци изложбе "Константин 313" имаће могућност да виде и једанаест предмета из Народног музеја из Београда.

Међу изложеним предметима су портрет Константина Великог, Београдска камеја, Лицинијев тањир, пекторал из Ритопека, као и неколико изузетних нумизмата.

Свеобухватан избор величанствених и историјски значајних уметничких дела оживљава фасцинантну историју и уметност Римске епохе. Упознајући пажљиво одабране предмете откривене у различитим деловима царства, посетиоци изложбе, која представља увод у обележавање 1700 година од проглашења Миланског едикта, ће сазнати више о изузетности, вери друштвеним приликама и добу великих политичких и културних иновација.

Изложба "Константин 313" ће бити отворена до 17. марта 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи