Тесла - пројекат памћења

Тесла - пројекат памћења у оквиру међународног регистра "Памћење света" покренуо је Александар Протић, Србин из Француске. Прошле недеље, у оквиру Светског дана наставника у Паризу,Протић је одржао једно у низу предавања о Николи Тесли које је било део програма "Боље упознати Унеско" Федерације Унеско клубова.

У седишту Унеско-а у Паризу, у оквиру прославе Светског дана наставника, Француска Федерација Унеско клубова одржала је наставни програм "Боље упознати Унеско". Србин из Француске и саветник Федерације клубова, Александар Протић, одржао је том приликом предавање о Николи Тесли и месту које Тесла заузима у међународном регистру "Памћење света".

Александар Протић је 2009. у Француској покренуо пројекат Tesla Memory Project који се заснива на упознавању јавности са делом и значајем Николе Тесле, у исто време популаризујући науку. На његову иницијативу је у француској Националној школи физике и хемије уведено учење о Николи Тесли у оквиру наставе из три предмета, а у библиотеци су, сходно новом наставном програму, књиге о великом научнику постале доступније.

"Пројекат сећања на Николу Теслу је само део дуга који осећам према овом великану и којим се спонтано бавим, потпуно волонтерски и без ичијег финансирања", каже Александар Протић којем је од 2008. године поверена управа Унеско клуба Сорбоне.

"Теслин архив је међународно препознат као светска баштина у Унеско-у, а и Сорбона му је доделила почасни докторат...Како онда да се не бавим промоцијом Теслиног дела на Сорбонином програму за Унеско?", каже Протић.

"Највише се изненадим када ми приђу млади Французи потпуно фасцинирани, који су се у току пројекта толико заинтересовали за Теслу да су научили скоро све детаље о његовом животу. Тада осетим колико је Тесла универзалан и са каквом лакоћом допире до сваког радозналог ума", поносан је Александар Протић.

Александар Протић је заменик председника Организације српских студената у иностранству (ОССИ). Образовао се на Сорбони, Харварду, Оксфорду и Кембриџу. а неколико година је вишеструко везан за Унеско. О Николи Тесли је одржао неколико предавања на Сорбони и на другим француским факултетима као и у француској Школи ЕНА: Школи државне управе, пред високим званичницима многих држава. Говорио је о Тесли и у оквиру својих предавања на Оксфорду, у ректорату Београдског универзитета, на Форуму младих светских лидера... Уочи Међународног дана људских права 2011, организовао је изложбу фотографија посвећену Николи Тесли у седишту Унеско-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи