Наградa "Мика Брачинац"

Књижевне награде "Мика Брачинац" за најбоље књижевне радове у прози, поезији и афоризмима уручене су у Параћину. Награду је пре две године установио Мирољуб Мика Живковић који живи и ради у Америци. Тема конкурса је носталгија за родним крајем.

Књижевне награде "Мика Брачинац" за најбоља књижевна дела у прози, поезији и афоризмима уручене су у Параћину. Прву награду за прозу освојио је Раде Милосављевић из Главинаца код Јагодине за текст "Разговор у манастиру".

Награда "Мика Брачинац" установљена је и први пута додељена пре две године. Новчани износ награде и трошкове церемоније доделе, обезбеђује Мирољуб Мика Живковић из села Брачина у општини Ражањ, који годинама живи и ради у Калифорнији, у Америци.

Живковић је дугогодишњи дописник најстаријег и најтиражнијег листа у српској дијаспори "Србобрана". Радио је и као рудар, био ливац у челичани у Чикагу, власник мотела у САД, има објављене три књиге. Даривао је и помагао изградњу манастира у отаџбини, као и бројне писце и истраживаче. 

Тема на коју су радови слати била је "Све што више време тече даљина ми теже пада, никад не бих у свет кренуо да сам знао шта знам сада".

На свечаности, организованој у Параћину, уручене су три награде за прозу, једна за поезију и једна за афоризам.

Другу награду за прозу добио је Томислав Ђокић из Скорице код Ражња, за текст "Тескоба равнице", а трећу Милица Живковић из Варварина за текст "Писмо".

Награду за поезију поделили су Каја Николић-Стојановић из Ражња за песму "Отуђења" и Борислав Благојевић из Ћуприје за песму "Снови". Награда за афоризам уручена је Миодрагу Глигоријевићу - Мигану из Пајковца код Враварина, живи у Параћину.

Никодије Спасић, председник жирија писац и новинар из Јагодине је рекао да је на конкурс од почетка јула до 20. августа стигло 55 текстова из готово свих крајева Србије, а највише из Поморавља, Темнића и Ражња.

Први добитник ове награде био је Никодије Спасић за "Српску мировницу свету", а лани су је поделили Витомир Рудолф из Сењског Рудника и Мирослав Симић из Драгова код Рековца.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи