Србија земља фресака

Двадесетак фресака из Милешеве, Грачанице, Студенице, Сопоћана и других српских манастира изложено је у белгијском граду Намиру. Изложба "Србија земља фресака" отворена је у елитном здању библиотеке валонског Парламента у оквиру годишњег Празника Валоније.

У Парламенту Валоније, у белгијском граду Намиру, отворена је изложба излозба "Србија земља фресака", на којој је изложено двадесетак фресака из Милешеве, Грачанице, Студенице, Сопоћана и других српских манастира.

Изложба ових копија из Галерије фресака Народног музеја у Београду је отворена у елитном здању Библиотеке Парламента Валоније.

У прочитаној поздравној поруци председника тог Парламента Патрика Дипријеа и говорима присутних званичника Валоније истакнуто је да је то допринос све бољој културној и свакој другој сарадњи белгијске федералне јединице Валоније и Србије.

Посебно је подвучено да је то и подршка Валоније статусу кандидата Србије на њеном путу ка укључивању у Европску унију.

Генерални администратор тела задуженог за међународну сарадњу Валоније и Брисела, такође белгијске федералне јединице, "Valoni-Brisel entrenasional(WBI)", Филип Суинен је у поздравној беседи, коју је прочитао упоредо на француском и српском језику, нагласио да изузетна вредност и лепота српских фресака сведоче о великом свеукупном напретку Србије у средњем веку кад је доживела и видан економски развитак.

У брошури изложбе је истакнуто да су "фреске као танани спој реализма и симболизма уједно и сведочанство српских веровања у тадашње доба и, сагледано данас, слика духовности".

Присутне званице политичког и културној живота Валоније и дипломате поздравила је Весна Арсић, амбасадорка Србије у Краљевини Белгији, истакавши да је то нови корак у добрим односима Србије и белгијске федералне области Валоније, као и да је изложба отворена у склопу годишњег Празника Валоније.

Комесар изложбе Бојан Поповић је навео да су приказане фреске уврштене у светску баштину УНЕСКО-а, а да су француски византолози Габријел Мије и Шарл Пил означили Србију као "земљу фресака".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи