Влада проверава и поништава држављанство

Федерална влада Канаде започела је процес поништавања држављанства за преко три хиљаде особа за које се сумња да су канадско држављанство стекли незаконито. Жалбе се могу поднети Федералном суду Канаде.

Федерална влада започела је поништавање држављанства код 3.100 особа, за које постоји оправдана сумња да су давале лажне информације да би постали Канађани. Писана обавештења њима већ су прослеђена на око 500 адреса, а незадовољни грађани могу да поднесу жалбу Федералном суду.

Министар за држављанство и имиграцију Џејсон Кенеј још пре годину и по дана је први пут најавио овакву акцију, али тада за 1.800 људи који, по његовим речима, углавном живе ван Канаде.

Поједини извори говоре да је чак преко десет хиљада људи укључено у ове преваре.

На конференцији за штампу у понедељак у Отави, министар Кенеј је истакао да ће влада радити у складу са законом, и то против особа које га не поштују.

Министарство у овом обимном послу сарађује са Агенцијом за пограничну службу (CBSA), Краљевском полицијом (RCMP) и канадским канцеларијама у иностранству.

Од почетка овог проверавања, скоро 1.800 пријављених одустало је од својих захтева за добијање држављанства.

Услов да особа са сталном дозволом боравка може да се пријави за добијање канадског држављанства је да је у Канади провела три, од четири претходне године.

Особе са сталним пребивалиштем морају да буду физички присутне у Канади две од пет година, с тим да су могући и неки изузеци.

У неким случајевима дешава се да подносиоци пријава било за сталну дозволу боравка, било за држављанство, прилажу лажне потврде о свом боравку у Канади.

Откако је 1947. године усвојен Закон о држављанству па до прошле године, било је мање од 70 случајева у којима је одузето већ додељено право на канадско држављанство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи