Награда за "Празник љубави"

Балет редитеља и кореографа Александра Илића "Празник љубави" освојио је награду за најбоље извођење на Међународном фестивалу младих у Шангају. Oва балетска представа Мадленианума ће на овј турнеји бити изведена пет пута, у кинеским градовима Дакингу, Шангају и Урумчију.

Балет редитеља и кореографа Александра Илића "Празник љубави" освојио је награду за најбоље извођење на Међународном фестивалу младих у Шангају, саопштио је Мадленијанум.

Фестивал младих траје месец дана и одржава се у неколико највећих кинеских градова, а на тој манифестацији учествују различити програми трупа из целог света.

Управи Мадленијанума и кореографу Александру Илићу награду у Шангају доделио је на свечаности после наступа ансамбла 28. и 30. августа, организатор Фестивала младих Кинеска интернационална асоцијација за културу.

На турнеји која је организована на позив Министарства културе Кине и Кинеске међународне асоцијације за културу, биће изведено пет представа балета "Празник љубави", за који је Александар Илић урадио кореографију по роману Теодоре Сујић Capsella bursa pastoris.

Турнеја је почела 22. августа у граду Дакинг на северу Кине 25. августа, након тога ансамбл је наступио у Шангају 28. и 30. августа, а 3. и 4. септембра наступа у главном граду Аутономне ујгурске повинције Синкјанг Урумчију.

Чланови ансамбла су балетски играчи Тамара Пинговић, Милан Рус, Ивана Козомара, Смиљана Стокић, Ана Иванчевић и Тијана Шебез, пијанисткиња Емилиа Таирова и вокални солиста Александра Радоњић.

Балетска представа "Празник љубави" премијерно је била изведена на Великој сцени Опере и театра Мадленијанум у септембру прошле године.Балет Празник љубави инспирисан је романом Теодоре Сујић Capsella bursa pastoris који се, после дуготрајних кореографских истраживања наметнуо као незаобилазна и вечита љубавна поема. Пролеће, љубав, двоје младих, тема је бесконачних могућности.

Природа сваког људског бића је да воли, пати и тражи свој пут. Кад се прошлост не заборави, када прошлост постане успомена, све што се збило добија праву вредност. Љутња постаје праштање, патња тиха сета, заљубљеност захвалност, а љубав пријатељство.

Александар Илић, кореограф, дебитовао је 1999. на Фестивалу кореографских минијатура у Београду. Премијерно поставио балете "Вива ла вида" у Народном позоришту у Београду, "Лисабонску причу" и специјалну представу за кућне љубимце "Вољен". Аутор је књиге Празник срца.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи