"Имоба" против антисрбизма

Међународна иницијатива за праћење антисрбизма позива донаторе и активисте да помогну у сузбијању антисрбизма у свету и код нас. Циљ је да у следећој деценији антисрбизам постане глобално неприхватљив. "Имоба" је нови начин специфичног српског деловања који су омогућили Интернет, друштвене мреже и нови медији.

Међународна иницијатива за праћење антисрбизма - МИПА (IAM - International Initiative for Antiserbism Monitoring) објавила je почетак кампање за сакупљање средстава за будуће акције ове организације.

Под слоганом „Док се не супротставимо..." Међународна иницијатива за праћење антисрбизма је публиковала детаљну брошуру која позива на организовану и професионалну акцију усмерену ка сузбијању антисрбизма у свету. Брошура је намењена донаторима и активистима широм света, а посебно припадницима дијаспоре који су свакодневно суочени са негативним ефектима антисрбизма.

„Наша визија је да у следећих десет година антисрбизам уместо глобално подразумеваног постане глобално неприхватљив. То се може остварити само довољним притиском на његове починиоце и заступнике", стоји у брошури која позива на проактивно деловање против клеветања Срба и Србије.

„Антисрбизам је предрасуда против Срба само зато што су Срби. Током 20. века у више наврата је доводио до систематског убијања, укључујући геноцид у Јасеновцу, једном од највећих концентрационих логора у Другом светском рату. Враћен је у употребу 90-их година као ратна пропаганда у сукобима који су ујединили локалне народе и међународну заједницу против Срба. Основне поставке гласе: Све српско је негативно; Срби су криви; Срби су зликовци а не жртве; Срби нису људи и заслужују нечовечно поступање; Срби су чудовишта. Ратови су се одавно завршили али антисрбизам остаје... Док се не супротставимо...", стоји у објави МИПА-е.

Антисрбизам је присутан у уметности, индустрији забаве, науци, политици, правним, економским и војним мерама и, изнад свега, у медијима, упозорава Међународна иницијатива за праћење антисрбизма и указује на начине на које се испољава: кроз пристрасност, извртање чињеница, лицемерје, дискриминацију, оцрњивање, дехуманизацију, говор мржње, културу некажњивости и физичко насиље у локалним и глобалним оквирима.

Имоба

Активисти организације позивају на личну одговорност, проактивност појединца, самопоштовање и „и - мобу", као метод борбе који је омогућио Интернет.

Текстови и објаве о досадашњим активностима могу се видети на порталу antisrbizam.com, а Антисрбизам мониторинг је организован и на друштвеним мрежама.

„Сви наши текстови и преводи плод су заједничког уређивања", кажу у Међународној иницијативи објашњавајући нову кованицу у српком језику - имоба.

„Реч је састављена од првог гласа имејла или интернета и мобе - српског обичаја заједничког рада као вида солидарности", кажу у Међународној иницијативи.

Међународну иницијативу за праћење антисрбизма прошле године је основала група волонтера из Србије, региона и српске дијаспоре, на челу са Андрејом Фајгељом, доцентом Универзитета у Крагујевцу. Организација окупља научне раднике, уметнике, новинаре, грађанске и политичке активисте.

На адресу организације увек је могуће пријавити антисрбизам, било где у свету, али и антисрбизам који постоји у домаћим медијима.

Међу текућим пројектима Међународне иницијативе као приоритет је наведена тужба против дневног листа Блиц због вређања српских жртава из Сребренице.

До сада је више пута успешно интервенисано као у случајевима репортаже шпанске РТВЕ о Максу Лубурићу, заповеднику Јасеновца, у којој није било српских жрвтава. МИПА је између осталих случајева реаговала и поводом филма Анђелине Џоли „У земљи крви и меда", као и поводом говора мржње Герта Филкинга, шведског радио водитеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи