Сан летње ноћи у Прагу

У чешком главном граду се 8. и 9. септембра одржава трећи међународни фестивал Праг - Сан летње ноћи. На првој вечери наступиће српски композитор Дејан Пејовић са својим оркестром Black And White World.

У срцу Прага, главног града Чешке, одржаће се трећи међународни фестивал Сан летње ноћи. Место одржавања фестивала је јединствено - на понтону на реци Влтави, између Карловог и моста Легија.

На понтону на Влтави наступиће три даме европске музичке сцене Lenka Dusilová (Чешка), Szidi Tobias (Словачка) и Kayah (Пољска), а из Србије долази  српски композитор - Дејан Пејовић са својим оркестром Black And White World.

На првој години фестивала наступио је Горан Бреговић са својим Оркестром за свадбе и сахране, а звезда другог фестивала је био режисер Емир Кустурица и његова група The No Smoking Orchestra.

Трећа година фестивала свој програм обогаћује пратећим пројектима (концерти, изложбе фотографија, слика, путујући концерти, путујућа галерија...) доприносећи продубљивању културних веза са Словачком, Пољском и Србијом.

Дејан Пејовић је савремени балкански композитор и продуцент. Професор је дизајна звука на Факултету драмских уметности.

Као једини композитор са балканских простора, био је номинован за престижну награду Европске филмске академије Феликс. Компоновао је музику за филмове Guča, Here and There, за чешки филм Промене...

Његову музику карактерише спајање балканске музике, рока, џеза... Један је од најбољих познавалаца "балканског звука". У својој богатој каријери опробао се у различитим музичким жанровима што му је омогућило да сарађује са великим бројем различитих извођача, од најпознатијих балканских етно музичара преко Београдске филхармоније па до светски познате поп звезде Синди Лопер за потребе филма Here and Therе.

У оквиру манифестације биће организована изложба словачког фотографа Властимила Славика у прашким трамвајима, који тако постају јединствени изложбени простор. Претварање трамваја у путујућу галерију ће бити дело дизајнера Богдана Јовановића. Путници ће моћи да уживају у овој изложби до 16. септембра.

Од 6. - 8. септембра ће кроз центар града проћи свечани дефиле са свим учесницима и позивати на завршни концерт на Влтави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи