Приоритети Одбора за дијаспору

Парламентарни Одбор за дијаспору и Србе у региону држаће отворена врата Народне скупштине за представнике дијаспоре и сународнике из региона. Одговараћемо на сваки допис и сваку иницијативу која потекле од наших људи из иностранства рекао је за Програм за дијаспору РТС-а, Александар Чотрић, председник Одбора.

Александар Чотрић је као председник Одбора за дијаспору и Србе у региону за Програм за дијаспору РТС-а набројао приоритете у будућем раду овог Одбора. На првом месту налази се очување националног, језичког, културног и верског идентитета, потом интеграција у друштва у којима живе, одржавање веза са матичном државом и остваривање привредник контаката на обострану корист.

"Одбор ће надгледати имплементацију Закона о дијаспори и Србима у региону и сарађивати са Скупштином дијаспоре и Саветом за Србе у региону. Настојаћемо да Радна група Одбора за дијаспору заврши рад на припреми Закона о матици исељеника, на којем је посао започет у претходном скупштинском сазиву", рекао је Чотрић.

Одбор за дијаспору и Србе у региону биће задужен за контакт и континуирану комуникацију са представницима дијаспоре и Срба из региона и преко овог Одбора врата Народне скупштине ће бити отворена свима, али ће предност, по Чотрићевим речима, имати кровне организације дијаспоре и чланови Скупштине дијаспоре, као и истакнути, дугогодишњи активисти српских удружења, клубова, заједница и асоцијација.

„Планирамо да у наредних неколико месеци посетимо српске заједнице, пре свега, на подручју бивше Југославије и у Албанији, јер је њихов положај и најтежи. Контактираћемо и путем свих савремених средстава комуникација - посредством медија, електронске поште, факс порука, телефонски... Веома је значајно да одговоримо на сваки допис и сваку иницијативу која потекне од наших људи који живе у иностранству, а то се посебно односи на челне људе организација дијаспоре, српске представнике у парламентима, владама и локалној самоуправи, запослене у медијима на српском језику, хуманитарце, свештена лица...", рекао је Чотрић.

Осим наведеног Одбор намерава на иницира и подстиче различите акције и пројекте, али пре свега оне који се односе на неговање матерњег језика у иностранству.

Чотрић је најавио седницу Одбора за дијаспору и Србе у региону на којој ће усвојити оквирни план делатности до краја године, с тежиштем на решавање отворених питања везаних за статус и положај Срба у земљама региона.

О будућој сарадњи и односу са Канцеларијом за дијаспору и Србе у региону Владе Србије Чотрић наводи да ће Одбор који чине представници законодавне власти имати и одређену контролну функцију у раду Канцеларије која ће бити део извршне власти.

„Очекујем да Канцеларија за дијаспору настави добре пројекте Министарства за дијаспору, као и да унапреди рад у сегменитима у којима је било проблема. Надам се да ће Канцеларија бити што пре оформљена, јер немамо много времена за чекање. С наше стране, сарадња ће бити коректна, професионална и бићемо максимално отворени за допуњавање у заједничком послу", рекао је Чотрић.

Прва седница Одбора за дијаспору и Србе у региону одржана је 25. јула, тада је за председника изабран Александар Чотрић као дугогодишњи активиста на пољу односа матице и дијаспоре, раније и државни секретар и заменик министра у Министарству за дијаспору, а иначе познати афористичар и посланик СПО-а. Одбор има 17 чланова и исто толико заменика чланова, представника свих парламентарних странака у Народној скупштини.

Чланови Одбора су проф. др Атлагић Марко (СНС), др Веселиновић Јанко (ДС), др Вукомановић Дијана (СПС), Ђуровић Александра (СНС), Јефић Бранковић Сања (ЛДП), Лапчевић Милан (ДСС), Линта Миодраг (СНС), Миличковић Милосав (СНС), Петковић Петар (ДСС), Стојановић Невена, (ЈС), Стојковић Миодраг (ДС), Стошић Милорад(ПУПС), Тончев Ивица (СПС), и Чековић Сања (ДС).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи