Гастрономски промотер Балкана

Јован Радомир, телевизијски водитељ Шведског јавног сервиса (СВТ), налази се у Београду у функцији гастроносмског водича по београдским ресторанима. Мандат за ову захтевну улогу добио је након трећег издања његовог кувара - водича по балканским гастрономским специјалитетима.

Јован Радомир, шведски телевизијски водитељ српског порекла, запослен у СВТ-у, ових дана борави у Београду у функцији гастромског водича групи банкара! Налази се на добро познатом терену београдских ресторана чије је специјалитете раније описао у свом Балканском кувару.

На основу података из шведских кладионица Јован Радомир је један од првих пет кандидата за водитеља овогодишњег Евросонга. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Јован Радомир је рекао да се то вероватно неће догодити.

„Прво бих требао да научим да певам и да плешем, јер код нас у Шведској последњих година водитељи Еуросонга су углавном извођачи који науче да воде програм", рекао је Радомир.

Осим што одлично говори сропски језик, Јован Радомир свакодневно доприноси добром имиџу Србије и Балкана.

Радомир је програму РТС-а представио кувар - водич који је објављен на Међународном сајму књига у Гетеборгу, 2011. године. Осим рецепата најпознатијих балканских јела у кувару се налазе и обичаји и традиција српског народа.

„Књигу сам почео да планирам 2008. године када је у Београду био Еуросонг. Водио сам делегацију по нашим ресторанима и сви су се одушевили. Тада сам решио да направим књигу, јер нас нема, ми смо нажалост нестали на мапи у Шведској због свих тих проблема", рекао је Радомир.

„Желим да се захвалим својим родитељима, бакама и свима који су отишли у Шведску или било где у Европи, у дијаспору да се њима захвалим што су ми помогли да покажем Швеђанима нашу праву слику", рекао је Радомир.

По његовим речима Швеђани знају за наше специјалитете и радо их конзумирају, али нажалост не знају одакле ти специјалитети потичу.

„Швеђани знају за ајвар, за пљескавицу, за Карађорђеву... тако да је време да опишем ту традицију и да им дам мало више суштине", рекао је Радомир и најавио треће издање књиге, као и верзију на енглеском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи