Семинар за наставнике допунске наставе

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Завод за унапређивање образовања и васпитања је организовало семинар за наставнике који реализују посебан програм на српском језику у иностранству. Семинару је присуствовало 32 наставника допунске наставе из Европе и Кине.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС и Завод за унапређивање образовања и васпитања је организовало семинар за наставнике који реализују посебан програм на српском језику у иностранству.

Александра Радовић, Координатор за допунску наставу у Министарству каже да је семинару присуствовало 32 наставника који допунску наставу на српском језику изводе у Кини, Швајцарској, Немачкој, Француској, Италији, Грчкој и Белгији.

Едукативан значај семинара привукао је и хонорарне наставнике из Швајцарске и Немачке, као и наставнике из Италије, Аустрије и Грчке.

Проф. др Радивоје Митровић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја је нагласио да је 2008. године осмишљен један од најбољих правних докумената - Правилник за допунску наставу у иностранству.

Учеснике семинара је позвао да дискутују о њему, да своје предлоге о применљивости побољшања истог доставе у писаној форми, како би га заједничким снагама побољшали ради његове још боље применљивости у самој пракси.

Присутним наставницима је дао увид у стратегију развоја целокупног образовања у Србији, нагласивши да су наставници допунске наставе на српском језику у иностранству у жижи стратегија развоја земаља у којима бораве, те да би и о томе требали да продискутују, да размене своја мишљења, искуства и ставове.

Професор Милорад Дешић говорио је о изменама у правопису српског језика, дајући учесницима семинара детаљно објашњење и конкретне примере о примени истих.

Навео је примере који су новим нормама претрпели измене. Напоменуо је да смо сви одговорни за неговање и очување књижевног језика. Као пример лоше праксе навео је електронске медије (лош говор, акценат).

Професор Дешић је истакао да се сви, чија реч има утицаја на велики број људи, морају придржавати утврђених стандарда српског језика.

Ново издање Правописа српког језика Матице српске наставници ће у току свога боравка у матици обезбедити за своју личну употребу, али и за школе у иностранству.

Учесници семинара су упознати са пословима и центрима Завода за унапређивање образовања и васпитања, као и са постојећим публикацијама (каталог, приручник, лифлет, водич).

О новим стандардима за професију наставника говориле су Оливера Тодоровић и Бранка Шегрт из Завода за унапређење образовања и васпитања. 

Усавршавање за наставнике је обавезно и у циклусу од пет година наставник мора да скупи 100 бодова у свом стручном усавршавању које се односи на разне семинаре, програме и остале облике, што важи и за наставнике који раде у иностранству.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи