Српска кућа у Прагу

Српска заједница у Чешкој упутила је српским заједницама у свету апел за помоћ у реконструкцији зграде Српскe кућe у Прагу. Поред изложбене сале, сале за предавања, кино-клуба, српског клуба, редакције часописа Српска реч у згради ће бити смештена и велика Српска библиотека. Отварање Српске куће је планирано за 15. новембар.

Српско удружење Св. Сава, удружење српске мањине у Чешкој републици и Српски култутрни центар у Прагу од општинe града Прага добили су под најам објекат - самосталну зграду од пет спратова у самом центру града (4оо м од Народног музеја и Вацлавовог трга) за своје потребе и реализацију активности.

Намера је да се у овој згради која има 1432 квадратних метара уреди права Српска кућа у којој ће свако ко дође у Праг, био Србин или странац, моћи да се упозна са српском културом, историјом и традицијом али и туристичким и привредним могућностима Србије, каже мр Бранка Радојковић Кубеш, делегат Скупштине дијаспоре републике Србије за Чешку, Словачку, Пољску, Естонију, Литванију и Литву.

У Српској кући поред изложбене сале, сале за предавања, кино-клуба, српског клуба, редакције часописа Српска реч, који излази на српском већ осму годину, биће смештена и велика Српска библиотека од 20 000 књига и 500 ЦД која ће бити доступна јавности.

Постојање овакве институције у срцу средње Европе допринеће очувању вишевековних пријатељских веза са мајоритним друштвом а српску дијаспору и њено деловање на овим просторима ће још више ојачати.

Објекат који је дат на коришћење на неограничено време не захтева велику инвестицију и сложену реконструкцију за прилагођавање потребама српске заједнице.

По проценама стручних лица сума од 85 евра по квадрату била би довољна за адаптацију, а помоћ за реализацију радова је неопходна.

Стога су одлучили да се обрате српским заједницама у свету и затраже помоћ (свако према својим могућностима и жељама) у дефинитивној реализацији српске куће у Прагу и Чешкој републици.

Списак донатора ће бити посебно објављен, а на улазу у зграду ће бити постављена плоча са именима 10 највећих донатора који ће помоћи њеној реализацији.

Отварање Куће је планирано за 15. новембра ове године.

Прилози се могу слати на рачун:

Srbské kulturní centrum 

број рачуна: 253227959/0300 

IBAN: CZ56 0300 0000 0002 5322 7959 

BIC: CEKOCZPP

Сваком донатору биће издата потврда - уговор о донацији у оној форми коју буде захтевао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи