Europeana Newspapers

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" учествује у пројекту "Europeana Newspapers" као једна од 17 европских институција од значаја. "Europeana" представља приступну тачку за милионе дигитализованих књига, слика, филмова, музејских објеката и архивских записа из Европе.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" je саопштила да учествује у пројекту "Europeana Newspapers" као једна од 17 европских институција од значаја.

Пројекат "Europeana Newspapers" започет је ове године, а у наредне три године у оквиру њега биће обезбеђено више од 18 милиона новинских страница за онлајн сервис "Europeana".

"Europeana" представља приступну тачку за милионе дигитализованих књига, слика, филмова, музејских објеката и архивских записа из Европе.

Свака библиотека која учествује у пројекту дистрибуираће дигитализоване новине у пуном тексту путем "Europeana".

Циљ пројекта је да новинске садржаје учини директно доступним за кориснике путем посебног интерфејса који ће бити интегрисан у портал "Europeana" и омогући ће претраживање уз помоћ фраза или појединачних речи у самом тексту новина.

Овакав вид претраге представља далеко више од стандардног библиотечког каталога који обично омогућава само претрагу по датуму или наслову.

Пројекат "Europeana Newspapers" финансиран је од стране Европске комисије и има за циљ агрегацију и пречишћавање новина за "The European Library" (ТЕЛ).

Координатор пројекта је Државна библиотека у Берлину, а партнери су Национална библиотека Холандије, Национална библиотека Естоније, Аустријска национална библиотека, Универзитет у Хелсинкију, Универзитет у Хамбургу, Национална библиотека Француске, Национална библиотека Пољске, ČS Content Conversion Specialists GmbH LIBER фондација, Национална библиотека Латвије, Национална библиотека Турске, Универзитет у Београду, Универзитет у Инсбруку, Библиотека др Фридрих Тесман, Британска библиотека, Универзитет у Салфорду, The European Library (ТЕЛ).

"Europeana" је вишејезична онлајн колекција неколико милиона дигитализованих објеката из европских музеја, библиотека, архива и аудиовизуелних колекција.

Она тренутно пружа приступ више од 23 милиона књига, филмова, слика, музејских објеката и архивских докумената 2.200 институција - давалаца садржаја из целе Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи