Све мање политичких права за Србе у региону

Према извештају Напредног клуба о политичким правима српског народа за 2012. годину, око 2,2 милиона Срба у региону сваке године ужива све мање политичких права. Најлошије стање је у Хрватској и Црној Гори. Свеукупна ситуација је оцењена као изразито неповољна и лошија него претходних година, а изузетак је Румунија.

Око 2,2 милиона Срба у региону сваке године ужива све мање политичких права, а најлошије стање је овог пута у Хрватској и Црној Гори, наведено је у Извештају о политичким правима српског народа за 2012. годину који ће бити представљен у Београду 4. августа.

Како је наведено у извештају Напредног клуба, свеукупна ситуација је оцењена као изразито неповољна и лошија него претходних година, а изузетак је Румунија.

Када је у питању Хрватска у извештају је наведено да се "права Срба у у њој не поправљају, чак им се оспорава право на повратак, имовину, српски, језик и ћирилично посмо".

"Није се решило дуговање по питању пензија од око 900.000.000 евра, а од 130.000 регистрованих повратника, готово половина се поново вратила у Србију. Хрватска и даље не поштује Ердутски споразум", налази су Напредног клуба.

У Црној Гори Срби чине трећину становништва, а како наводе из Напредног клуба не уживају ни статус мањинског ни конститутивног народа.

Поред неравноправне заступљености која је годинама проблем, Срби не могу да уче на српском језику (наметнут је црногорски), а забрањено је и да се истичу национални симболи, док притисци на СПЦ и њено свештенство не јењавају.

Према Извештају, тежња ка централизацији Босне и Херцеговине и притисци на Републици Српску су свакодневица, а поред, како је истакнуто, дуга Федерације БиХ према РС од готово 500.000.000 евра остаје проблем имовине СПЦ и српских школа.

И у Македонији је, према налазима Напредног клуба, на делу снажна асимилација српског народа, а Србима није омогућена ни слобода вероисповести.

У Словенији Срби су најбројнија етничка група после Словенаца, али немају статус националне мањине и зато немају право на образовање на српском језику, а десетине хиљада њих је избрисано са листе држављана и још нису враћени.

У Албанији није омогућено ни изјашњавање да је неко припадник српске националности, док је у Мађарској настављена асимилација, а нов изборни закон онемогућио је да Срби добију представника у Скупштини. Напредни клуб већ четврту годину за редом објављује Извештај о политичким правима српског народа у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи