Судбина српских кућа у Хрватској

Република Хрватска припрема нови закон којим ће се на другачији начин приступити решавању питања статуса обновљених, а неусељених кућа избегличке и повратничке популације рекао је за РТС-ов Програм за дијаспору Станко Јанић из хрватског Министарства за регионални развој и фондове ЕУ.

Станко Јанић, помоћник министра за регионални развој и фондове ЕУ у Влади Хрватске је рекао да је у сврху решавања проблематике статуса обновљених, а неусељених кућа избегличке и повратничке популације већ основано „повјеренство које ће израдити законски предлог који би до краја године, након јавних расправа, добио и свој коначни облик".

Увиђајући сву сложеност проблематике коришћења обновљених објеката, Влада Хрватске је одлучила да обустави поступак против власника који се у њих нису вратили, рекао је Јањић.

Он је појаснио да се мора водити рачуна о основним уставним правима грађана, као што су право на рад, школовање, лечење и слично.

Осврћући се на укупан број подигнутих тужби Јанић каже да се тренутно води 41 поступак, од којих је донешено свега 14 пресуда или одлука које се односе на формално тражење повратка уложених средстава за обнову.

Ти поступци се воде на темељу Закона о подручју посебне државне скрби, донешеног још 2002. године, подсетио је Јанић појашњавајући да се то односи на оне кориснике који су смештени у колективне центре и прогнаничка насеља у Хрватској.

Истичући да на сваку тужбу постоји и могућност жалбе Јанић упозорава да се ту строго води рачуна да ли се људи не враћају због немогућности запослења, школовања, здравствене заштите и слично, или је, пак, реч о простој манипулацији обновљеном имовином коју држава неће толерисати.

На питање да ли су наведеним тужбама обухваћени само Срби или међу њима има и Хрвата, Јанић изричито наглашава да се надлежни нису руководили принципом националне припадности.

Хрватске куће без тужби

Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица у Републици Србији, осуђује одлуке хрватских власти као погрешне и сматра да је реч о дискриминацији на етничкој основи.

Линта је раније у изјави за Програм за дијаспору РТС-а рекао да је ово још један доказ да Срби нису пожељни у Хрватској, а као илустрацију наводи сличну ситуацију са обновљеним кућама Хрвата на Трпињској цести где у већини кућа нико не живи, али њима нису упућене никакве тужбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи