Могуће одузимање српских кућа у Хрватској

Српским избеглицама из Републике Хрватске, предстоји одузимање њихових обновљених кућа уколико се, према недавној одлуци хрватских власти, констатује да они у њима не живе. Држава Хрватска јесте обновила куће, али није створила основне економске услове за живот Срба, каже Миодраг Линта из Коалиције удружења избеглица.

Државно одвјетништво (тужилаштво) Републике Хрватске је подигло 150 тужби против избеглих Срба због тога што, како се наводи, не живе у обновљеним кућама, а не пристају да плате трошкове обнове које је Влада РХ у њих уложила.

Председник Коалиције удружења избеглица у Републици Србији, Миодраг Линта осуђује ову одлуку хрватских власти као погрешну и сматра да се ту ради о дискриминацији на етничкој основи.

У специјалној изјави за Програм за дијаспору РТС-а Линта каже да је ово још један доказ да Срби нису пожељни у Хрватској, а као илустрацију наводи сличну ситуацију са обновљеним кућама Хрвата на Трпињској цести где у већини њих нико не живи али њима нису упућене никакве тужбе.

Линта подсећа да је према подацима УНХЦР-а у Хрватској обновљено укупно 158 хиљада кућа, од чега 48 хиљада српских. Према неким проценама око 30 хиљада српских породица не живи у тим кућама, па би се тако, према Линти, могло очекивати да би, ако хрватска држава настави са оваквом политиком, у наредном периоду могло догодити да 15 до 20 хиљада, а можда и свих 30 хиљада српских кућа буде одузето.

Додатни проблем је што је Хрватска држава само обновила куће, каже Линта и додаје да она при том није створила и основне економске услове за живот, односно било какво запослење које би омогућавало и да се уредно покривају пореске обавезе које држава тражи.

Линта такође подсећа и на још додатне две дискриминаторске одредбе које постоје од раније. Једна се односи на чињеницу да је Хрватска држава уговором обавезала да Срби који се врате морају у обновљеним кућама живети најмање десет година и да их при томе не смеју продати.

Друга неповољна чињеница која сеје страх међу протераним Србима се односи на још увек постојеће тајне оптужнице према којима свако ко је био у рату може било када бити ухапшен, без обзира што је већ неколико пута боравио у Хрватској.

Подсећајући да је Коалиција удружења избеглица о најновијемј проблему који се за њих створио у Хрватској алармилара јавност, Линта најављује да ће они уједно и од нове Владе Србије, чим она буде састављена, тражити да успостави дијалог са надлежним институцијама Владе РХ и затраже од њих да обуставе процес одузимања српских кућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи