Појединац кључ добре интеграције

Руководилац аустријског државног секретаријата за интеграцију Себастијан Курц у Бечу се састао са представницима Савеза Срба Аустрије, клубова и покрајинских организација српске заједнице у Аустрији. Спремност појединца да пружи свој максимум на сваком пољу је доказ добре интеграције, истакнуто је приликом сусрета на којем је Курц добио плакету захвалности.

На иницијативу аустријског државног секретаријата за интеграцију којим руководи Себастијан Курц одржан је састанак на којем су први пут у име српске заједнице присуствовали и чланови председништва Савеза Срба у Аустрији, председници неких клубова и вође покрајинских организација које окупљају клубове у Савез Срба Аустрије.

Себастијан Курц је добио свечану златну плакету Савеза Срба у Аустрији. Плакету је уручио председник Савеза Срба у Аустрији, Зоран Алексић, у знак захвалности за његову посету и подршку 30. јубиларној смотри културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији, али и за укупно залагање на пољу добрих односа са представницима српске заједнице у Аустрији.

"Драго нам је да је после више од 3 деценије постојања и у низу промена које су пратиле како Савез Срба у Аустрији тако и интеграциону политику Аустрије, најзад дошло до састанка са вођама српске заједнице и првим човеком институције која има највећи утицај на статус и сарадњу са многобројним етничким групама које су мање више трајно насељене у Аустрији", рекао је поводом овог сусрета Зоран Алексић, председник Савеза Срба у Аустрији.

Алексић је објаснио да је мрежа Савеза спремна да се стави на располагање државном секретаријату као платформа за спровођење акционог плана за интеграцију односно иницијатива које доприносе бољој интеграцији миграната у Аустрији.

Са изузетком Горње Аустрије и Корушке који нису успели да ускладе обавезе, на састанку су се представили чланови савеза из преосталих 7 покрајина - представници заједница тамо где их има, или појединачних клубова где заједнице још увек нису формиране, стоји у саопштењу Савеза Срба Аустрије.

Себастијан Курц је истакао да је комуникација са удружењима и представницима етничких група најбитнији део интеркултурног дијалога.

Ни порекло, ни верско убеђење већ само спремност сваког појединца да пружи максимум у свом пољу активности, на раду или у свакодневници, доказ је успешне интеграције и жеље да се заједничким снагама одржи висок стандард који уживамо", рекао је Курц и додао да је апсолутно непотребно са се неко стиди својих корена.

Курц је оценио да му је драго да постоји организација са таквом традицијом која може да буде партнер на нивоу читаве Аустрије, као и да је по њиховом истраживању српска заједница у Аустрији боље интегрисана и са просечно већом стручном спремом у односу на остале из реда тзв. „трећих земаља".

Ранка Савић Чергић, секретар Заједнице Доња Аустрија и референт за омладину, интеграцију и пројектни рад Савеза изложила је текуће планове ове организације који ће обухватити и месечне регионалне сусрете клубова, као и издавање двојезичне брошуре о могућностима за даље образовање српске деце и адолесцената у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи