Музејски експерти у Љубљани

Канцеларија УНЕСКО-а у Венецији организује 8. и 9. марта састанак националних историјских музеја земаља Југоисточне Европе у Љубљани, поводом организовања регионалне путујуће изложбе чији је радни назив "Како замишљамо Балкан".

Како је најављено из УНЕСКО-а, састанак националних историјских музеја земаља Југоисточне Европе у Љубљани се организује у сарадњи са Националним историјским музејем Словеније и уз подршку словеначког Министарства културе. То је део глобалне иницијативе "Култура као мост ка развоју" коју је покренула Ирина Бокова, генерални директор УНЕСКО-а с циљем да се подстакне регионална кулртурна размена и мрежа у Југоситочној Европи.

Конференцији ће присуствовати директори музеја и експерти из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Кипра, Грчке, Црне Горе, Румуније, Србије, Словеније, Македоније и Турске.

Позвани су функционери из европских музеја, професионалних организација (ИЦОМ) и академских мрежа истраживача.

Љубљански састанак је на трагу претходних у оквиру истог пројекта који су организовани у Солуну (учење историје стварање заједничких сећања 2010) Берлину (најбоља пракса у управљању музејима 2011) и Торину (исатраживања националних идентитета 2011).

Базирана на закључцима донетим у Торину, изложба би требало да буде погодна за турнеју и да послужи настављању дијалога и сарадње међу музејима са нагласком на размени искуства у грађењу европског идентитета и заједничких сећања.

Хронолошки оквир би требало да буде "дугачки 19. век" који почиње Француском револуцијом а завршава се Првим светским ратом.

Дискусије ће се бавити трима темама: живот и образовање на Балкану и представљање Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи