Сваки пети мигрант без школе или посла у Аустрији

Студија Института за социологију у Линцу урађења у сарадњи са Радничком комором Горње Аустрије показала је да чак 75.000 младих у Аустрији не похађа никакаву школу или курсеве нити има посао, а најугроженија је омладина мигрантског порекла.

Чак 75.000 младих у Аустрији не похађа никакаву школу или курсеве нити има посао, а најугроженија је посебно омладина мигрантског порекла, показала је једна студија Института за социологију у Линцу урађења у сарадњи са Радничком комором Горње Аустрије.

Студија је показала да се готово сваки пети мигрант налази у групи такозваних "НЕЕТ-Југендлићен" ("Not in Education, Employment and Training"). То значи да се не налазе ни на каквом образовању, обуци и у радном односу.

Анкетирано је око 22.500 домаћинстава односно до 47.000 особа. Установљено је да ову групу чине млади узраста између 16 и 24 године и то пре свега из породица у којима родитељи нису образовани и уз то су финансијски угрожени.

Студија је показала да се седам до осам процената младих у Аустрији не школује нити се обучава и није у радном односу, те да често прибегава различитм краткорочним пословима који су лоше плаћени.

Посебно угрожене, показало се, су жене. У просеку девет процената младих жена припада овој групи.

Међу мушкарцима узраста између 16 до 24 године то је случај са 7,5 процента.

Аутори студије сматрају да је могући разлог томе да мушкарци имају лакши приступ учењу заната или налажења помоћних послова.

Посебан ризик да се нађу у најмању руку привремено изван образовног система је забележн код миграната.

Наиме удео младих миграната који се не образују нити обучавају је код младих прве генерације 18,8 процента, што је за шест процената више него што је то случај код омладине рођене у Аустрији односно друге генерације (11,7 процента).

Још више то погађа мигранткиње, будући да је тим проблемом обухваћено 24 процената младих жена прве генерације.

Себастијан Курц, државни секретар за питања интеграција сматра да је резултат студије интеграциона тема.

Број омладине која се налази у овој такозваној групи "НЕЕТ" је у директној вези за кршењем обавезе школовања и раног напуштања школе.

Како се истиче, стопа ученика који превремено напуштају школовање код младих мигрантског порекла износи 16 процената, док код домаћих младића то је присутно у 4 процента.

Тим поводом Курц је поновио свој захтев за строжије казне приликом повреде обавезе школовања, као и могуће санкционисање. Казне за овај прекршај сада износе 220 евра и затражено је да се сума повећа на 1.500 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи