Почело Бијенале уметности Белгија-Србија

Обележавање овогодишњег Дана државности Србије у белгијским градовима Вервије и Те почело је отварањем "Бијенала уметности Белгија-Србија". У ова два белгијска града, до 25. марта биће организовано више културних манифестација на којима ће бити представљен део савремене културе и културне баштине Србије.

У белгијским градовима Вервије (Verviers) и Те (Theux) низом догађања која су завршена отварањем изложбе "Србија-земља фресака" почело је "Бијенале уметности Белгија-Србија". Тиме је амбасада Србије у Белгији почела обележавање овогодишњег Дана државности Србије.

До 25. марта у ова два града на северу Белгије биће организовано више културних манифестација помоћу којих ће публика овог дела Белгије моћи да се упозна са савременом културом и делом културне баштине Србије.

Манифестација је почелa у Музеју Вервијеа отварањем изложбе слика, цртежа и графика наших савремених ликовних уметника Владе Величковића, Биљане Вуковић, Бранимира Карановића, Димитрија Пецића, Синише Жикића, Селме Ђулизаревић и Растка Ћирића.

Потом је у позоришту "Друга обала" уз изложбу дела радова из области анимације, сликара-аниматора Растка Ћирића, одржана пројекција његовог анимираног филма "Метаморф". Растко Ћирић одржаће предавање и уметничку радионицу посвећену српском анимираном филму, уз пројекцију више његових анимираних филмова.

У Капели Светог Николе у месту Те отворена је изложба "Србија - земља фресака", коју је припремила Галерија фресака Народног музеја у Београду.

На изложби су приказане репродукције најпознатијих фресака и скулптура из српских манастира из 13,14. и 15. века. Ту су, између осталих, "Мајка Божија Елеуса" из цркве Богородице Љевишке, "Свети Сава и Симеон Немања" из Сопоћана, "Краљ Милутин и краљица Симонида" из Грачанице, "Свети Ђорђе побеђује змаја" из Дечана и многе друге фреске из Пећке Патријаршије, Студенице, Каленића.

Наредних дана у градској библиотеци града Те биће отворена изложба посвећена 50-годишњици додељивања Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.

Током Бијенала биће приказан и филм Горана Марковића "Турнеја" уз присуство аутора, а музички уметници, виолинисткиња Ана Марјановић и хармоникаш Бобан Бјелић, одржаће концерт са делима српских и страних аутора аранжираним за ова два инструмента.

Сва ова догађања пратиће предавања као на пример белгијске историчарке уметности Франсоаз Дебов (Francoise Debeaouve) "Уметност фреске", или Горана Марковића о савременом српском филму, односно Радомира Диклића, амбасадора Србије у Белгији о Србији јуче и данас.

Као пратеће манифестације Бијенала у Вервијеу и Теу ће бити представљена и туристичка понуда Србије, вина винарије Радовановић и богатство наше кухиње.

"Бијенале уметности Белгија - Србија" организовано је на иницијативу наше сликарке Драгане Франсен-Бојић која живи и ради у Вервијеу. Србија је после Канаде и Мексика трећа земља којој је на овај начин посвећена цела манифестација.

Одржавање Бијенала су помогли Министарство културе Србије, Туристичка организација Србије и Амбасада Републике Србије у Белгији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи