Позив на смех

Златна бубамара популарности Ранка Петровића, одржаће се 23. фебруара у Скопљу. Ова манифестација кроз специфичан хумор и забаву приказује дух времена у коме живимо, не штедећи у својим хумористично-сатиричним жаокама ни спонзоре, ни политичаре, нити дипломатски кор... сви су подједнако на тапету.

Идејни творац и организатор најпопуларније манифестације у Македонији - Златне бубамаре популарности, власник веома слушаног скопског радија „Бубамара", Ранко Петровић, преко портала Споне позива на свечаност 23. фебруара у Универзалној сали у Скопљу - „дођите охрабрите се и слободно се насмејте", не откривајући овогодишње госте и добитнике трофеја, јер то „једна велика државна тајна".

Златна бубамара популарности није само обична представа, већ је то интерактивни видео-документ који нам открива време и даје слику, како ове минуле године тако и читавог периода у протеклој деценији и по на естрадном и јавном пољу, не само Македоније него и читавом Балкану.

У једном слободарском духу манифестација спаја различите професије са врло интелигентним хумором специфичним за овај део Балкана, не штедећи у својим хумористично-сатиричним жаокама ни спонзоре, ни политичаре, било да су у власти или опозицији, па чак и чланове дипломатског кора...сви су подједнако на тапету.

"Но, да у нашем сликању свекодневице није све хуморно и забавно потврђује и чињеница да су у време тужног подсећања на прерано изгубљеног славуја Тошета Проеског, при додели постухумног признања, готово сви у сали плакали. То потврђује да ће генерације и после три деценије, моћи да виде праву слику амбијента. У томе и лежи значај документованог трага Бубамаре", рекао је Ранко Петровић за Спону.

"Иако је било размишљања, око питања за промену локације, остајемо у Универзалној сали, због одличне акустике, атмосфере која се у њој ствара. Несумњиво да би у већем објекту били задовољени бројни љубитељи ове манифестације, и не бисмо били као до сада са проблемом како да изађемо свима у сусрет и задовољимо апетите. Међутим, остајемо верни традицији".

"Академија ради током целе године, прати сва дешавања, и што је најважније успевамо да објединимо све балканске музичаре, али и делатнике из осталих професија, медијума, са јасним оквирима да је ово прерасло у праву - сатиру! Овогодишњи слоган је: Ћутање је злато, страх виноград чува (или по српском Сагнуту главу сабља не сече), смех продужава живот. Зато не бојте се, охрабрите се, изађите и насмејте се. То је све осликавање друштвене климе у земљи", јасан је Ранко.

Признање Зорану Георгиеву

Једино је познато да се Академија Златне буба маре популарности ове године определила да награду за животно дело додели за Зорану Георгиеву, човеку који је више деценија свог активног ангажмана у функцији афирмације праве музике провео у Србији, између осталог и у ПГП РТС.

Георгиев је права жива легенда македонске забавне песме. Награда за животно дело поклапа се и са педесетогодишњим јубилејом извођења песме "Еден бакнеж", интерпретиране у алтернацији са Нином Спировом 1962, на некада изузетно популарном престижном фестивалу југословенске забавне музике у Опатији.

Жива легенда македонске забавне песме дуго година живи у Београду.

Отпевао је рефрене свих врхунских македонских аутора тога времена, а незаборавни су његови "Еден бакнеж", "Љуби ме љуби Мирјанка", "Последен ден на разделбата" и многе друге.

Многи памте и његове касете са обрадама македонских народних бисера.

Документарац

Поводом јубилеја Златне бубамаре полуларности, урађен је документарни филм о манифестацији који ће 10. фебруара бити приказан на скопској телевизији Канал 5, уз презентацију у оскаровском стилу - чланице Споне, популарне Миланке Рашић.

Специјално издање монографије посвећене Златној бубамари популарности биће промовисано за Дан рада, 1. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи